5 pomysłów na oryginalną marynatę
(Aktualizacja: 10 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
W twojej kuchni wieje nudą. Chciałabyś wzbogacić swoje potrawy z mięsa i ryb nowymi aromatami?
Reklama
Istnieje wiele sprawdzonych receptur na wspaniałe marynaty idealne do różnego rodzaju mięs i ryb, które możesz wykorzystać i za ich zasługą odświeżyć smak swojej kuchni. Domownicy z całą pewnością tak rozsmakują się w nowych potrawach, że nie będą chcieli odejść od stołu.
Do naczynia wlewamy 100 mililitrów czerwonego wina, 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego, 50 mililitrów czerwonego octu balsamicznego, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy oraz dwie łyżki miodu. Mieszamy następnie dodajemy jeszcze 2 pokruszone papryczki chilli, 2 rozgniecione ząbki czosnku oraz łyżkę oregano.
Do naczynia wlewamy 100 mililitrów oleju słonecznikowego, 50 mililitrów jasnego sosu sojowego oraz 50 mililitrów octu jabłkowego. Mieszamy następnie dodajemy jeszcze 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki, 2 pokrojone dymki, 2 łyżki posiekanych ziół (mogą być np. pomieszane tymianek i majeranek) oraz 2 rozgniecione ząbki czosnku.
1. Marynata korzenna
Idealna do drobiu oraz wieprzowiny. Do naczynia wlewany 100 mililitrów piwa, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 2 łyżki oleju oraz 3 łyżki miodu. Mieszamy, następnie dodajemy jeszcze 2 skruszone liście laurowe, 3 rozgniecione marynowane cebulki perłowe, 2 laski cynamonu, 5 goździków, szczyptę gałki muszkatołowej, 1 łyżkę listków oregano. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.2. Marynata z czerwonego wina
Idealna do baraniny, wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu.Reklama
3. Marynata pomidorowa
Idealna do cielęciny, drobiu oraz wieprzowiny. W naczyniu umieszczamy 100 mililitrów przecieru pomidorowego, 3 łyżki sosu sojowego, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 3 łyżki oliwy. Mieszamy i następnie dodajemy jeszcze 5 pokrojonych ząbków czosnku, 3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 1 łyżkę kaparów, 1 łyżkę listków tymianku i większą szczyptę soli.4. Marynata ziołowa
Idealna do cielęciny, drobiu oraz ryb.Reklama
5. Marynata imbirowa
Idealna do drobiu i wieprzowiny. Do naczynia wlewamy 100 mililitrów białego wina, 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 2 łyżki miodu oraz 1 łyżkę oleju sezamowego. Mieszamy i następnie dodajemy jeszcze 2 łyżki imbiru pokrojonego w zapałkę, 2 łyżki poszatkowanego pora, 1 łyżkę listków melisy, 2 posiekane papryczki chilli. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. MartaReklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Marynata z sosem sojowym: Sekret smaku twoich dań
Marynowanie mięsa to doskonały sposób na dodanie smaku i aromatu potrawom. Jednym z popularnych składników marynaty jest sos sojowy, który nadaje potrawom wyjątkowy smak i zapach. Jak przygotować marynatę z sosem sojowym? Sprawdź!
Marynata do szynki, której potrzebujesz!
Marynowanie szynki to doskonały sposób na dodanie smaku i soczystości temu popularnemu mięsu. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować tradycyjną marynatę do szynki, jak piec mięso w piekarniku oraz jak je podawać i otrzymasz kilka porad dotyczących tego procesu.
Marynowane tofu: pyszne, zdrowe i proste do przygotowania
Czy wiesz, że marynowane tofu to nie tylko smaczna alternatywa dla mięsa, ale także źródło wielu korzystnych właściwości zdrowotnych? Sprawdź, jak przygotować to pyszne danie!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl