Letnie warzywa - nieszablonowe pomysły na domowe przetwory
Lato to najlepszy czas na samodzielne przygotowanie domowych przetworów z sezonowych owoców oraz zdrowych, a przy tym niezwykle smacznych warzyw. Istnieje wiele sposobów na uchwycenie smaków lata – pomidory, ogórki, bakłażany czy inne produkty można z powodzeniem marynować, kisić, a także robić z nich przetwory, dżemy i dipy, które rewelacyjnie sprawdzą się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jedynym ograniczeniem w ich przygotowaniu jest wyobraźnia, zaś kluczem do sukcesu – sprawdzony przepis.
Reklama
Domowe przetwory można z powodzeniem przygotowywać już od maja do końca września. Co istotne, są dużo lepszą opcją niż te, zakupione w sklepie. Nic dziwnego – mają wspaniały smak i bogaty aromat, są zrobione z samodzielnie zakupionych warzyw, a do tego ich skład jest bardzo prosty – wolny od sztucznych barwników, konserwantów czy innych szkodliwych dodatków.
Kiszonki – ogórki małosolne
Jednym ze najlepszych sposobów na „zamknięcie” w słoikach najwspanialszych smaków lata jest przygotowanie rozmaitych przetworów z warzyw, np. ogórków. Rewelacyjną propozycją dla miłośników kiszonek są np. ogórki małosolne w tradycyjnym wydaniu.
Składniki potrzebne do ich przygotowania to:
Na wierzch położyć talerzyk i przycisnąć go kamieniem.
Słoik odstawić do chłodnego i zacienionego miejsca na kilka dni. Ogórki małosolne można spróbować już po upływie około 3-5 dni.
W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, warto zajrzeć na stronę Akademii Smaku, gdzie można znaleźć sprawdzone przepisy m.in. na:
- 1 kg ogórków gruntowych;
- 2 litry wody (przegotowanej i ostudzonej);
- 1-3 główki czosnku (ewentualnie więcej – według upodobań);
- 1 koper (należy usunąć twarde łodygi);
- 2 łyżki soli kuchennej;
- 1 duży i płaski kamień do przykrycia ogórków.
Reklama
- marynowane papryki z czosnkiem i tymiankiem,
- kawior z bakłażana,
- kiszone buraki,
- kurki marynowane,
- ocet jabłkowy.
Reklama
domowe przetworyprzetwory z warzywogórki małosolnekiszonkidomowe ogórki małosolnejak zrobić ogórki małosolne
Artykuł sponsorowany
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jakie błędy popełniamy przy kiszeniu ogórków?
Czy zdarzyło Ci się kisić ogórki i odkryć, że nie smakują tak, jak powinny? Często popełniamy błędy przy procesie kiszenia, które mogą wpływać na jakość i smak naszych ogórków. W tym artykule omówimy najczęstsze błędy, które popełniamy przy kiszeniu ogórków i jak ich uniknąć, aby cieszyć się pysznymi i aromatycznymi ogórkami kiszonymi.
Kiedy kisić kapustę?
Jak mówi staropolskie powiedzenie: "po świętej Tekli, będziemy kapustę siekli" lub "na świętej Jadwisi, kapustę się kisi". Pierwsze święto przypada 23 września, drugie zaś 15 października. Który z tych terminów jest najlepszy? Okazuje się, że śmiało możesz już przygotowywać swoje kiszonki, nic nie stoi na przeszkodzie.
Kimchi - samo zdrowie!
Kimchi to tradycyjne koreańskie danie, które zdobyło popularność na całym świecie ze względu na swoje wyjątkowe połączenie smaków i korzyści zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się więcej o historii kimchi, jak je przygotować w domu oraz o jego właściwościach zdrowotnych.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl