Hummus z dyni na jesiennie dni

Hummus z dyni na jesiennie dni

Przejdź do galerii zdjęć
Jesienią królują nie tylko barwa kolorowych liści, ale również ona - dynia. Jesień to idealna pora roku by poeksperymentować i wypróbować kilka przepisów, gdzie głównym składnikiem jest właśnie dynia. Oto jeden z nich: hummus z dyni.
Reklama
Składniki:
  • 1 puszka 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka Tahini
  • 1/2 ząbka czosnku
  • przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy curry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Ciecierzycę przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy oliwę i zaczynamy miksować. Jeśli masa jest za gęsta warto dodać 1-2 łyżki z zalewy z puszki. Gdy masa jest już gładka, dodajemy wcześniej przygotowane puree z dyni, pastę Tahini, czosnek i przyprawy. Całość znów miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy hummus przekładamy do miseczki lub docelowego pojemnika. Kropimy odrobinę oliwą.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: Hummus z dyni
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama