Walentynkowa kolacja to dokonała okazja na spędzenie czasu w towarzystwie partnera, z którym nierzadko zdarza nam się mijać w natłoku codziennych obowiązków. Jeśli tylko nie zabraknie nam motywacji i energii do działania, z powodzeniem można zorganizować ją w domu. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie tylko będziemy mogli włożyć serce w przygotowanie potraw dla naszej drugiej połówki, ale i udowodnimy w ten sposób jak bardzo nam na kimś zależy. Wyjście do restauracji możemy odłożyć na każdy inny dzień, natomiast ten postarajmy się uczynić naprawdę szczególnym.
Pomysłów na organizację domowej randki jest wiele. Nie musimy posiadać umiejętności szefa kuchni, by stworzyć ciekawą i smaczną kolację dla ukochanej osoby. Spróbujmy jednak podejść do tematu kreatywnie, bawmy się pomysłami i eksperymentujmy, a nasze starania na pewno zostaną docenione.
Nasza propozycja na tegoroczne walentynkowe smaki to przyrządzone samodzielnie sushi. Zadanie na pierwszy rzut oka może wydawać się trudne, jednak to tylko pozory. Produkty niezbędne do wykonania smacznych rolek w domu, znaleźć możemy obecnie w większości supermarketów. Ceny składników nie są szczególnie niskie, jednak koszt kolacji z pewnością nie będzie się też znaczącym obciążeniem naszego portfela (wieczór w restauracji mógłby okazać się bardziej kosztowny). Oto lista produktów, w które powinniśmy się zaopatrzyć:
0,5 kg ryżu do sushi
sushi nori (prasowane algi morskie)
wasabi
marynowany imbir w zalewie
7 łyżek octu ryżowego
3-4 łyżki cukru
szczypta soli
mata bambusowa do zawijania rolek sushi
sos sojowy
Dodatki do sushi dobierać możemy zgodnie z własnymi upodobaniami, mogą to być na przykład:
łosoś
krewetki
paluszki krabowe
tuńczyk
węgorz
awokado
ogórek
serek Philadelphia
majonez
Zacznijmy od przygotowania ryżu. Bardzo ważne jest jego odpowiednie oczyszczenie, dlatego należy płukać umieszczony w durszlaku ryż pod bieżącą wodą tak długo, aż stanie się ona przejrzysta. Następnie zalewamy ryż wodą i pozostawiamy na około 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie płuczemy i umieszczamy w garnku zalewając wodą w proporcji 1:1. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Gdy uznamy, że cała woda odparowała, odstawiamy garnek z ognia i zostawiamy jego zawartość na 15 minut pod przykryciem. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem zaprawy. Ocet ryżowy, cukier i sól mieszamy w rondelku, podgrzewając na małym ogniu. Starajmy się nie doprowadzić do zagotowania zaprawy. Dobrze rozpuszczony roztwór dodajemy do odstawionego wcześniej ryżu i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do miski i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Kiedy upewnimy się, że ryż ostygł, możemy przejść do formowania naszych rolek. Wybrane przez nas dodatki warto wcześniej pokroić i w ten sposób uniknąć przerw w komponowaniu sushi. Bambusową matę owijamy folią spożywczą, obok zaś stawiamy miseczkę z wodą i odrobiną octu ryżowego, przeznaczoną do opłukiwania dłoni podczas pracy. Na macie układamy arkusz nori, matową powierzchnią do góry.
Na 2/3 powierzchni algi nakładamy cienką warstwę ryżu. W połowie ryżu układamy wybrane przez nas dodatki, a następnie posmarowanym wasabi nożem smarujemy górną krawędź algi (po stronie, gdzie nie dochodzi ryż). Chwytamy matę i ciasno zwijamy ją do środka, rolując w górę. Na koniec kroimy rolkę na porcje. Wszystkie czynności powtarzamy tak długo, aż otrzymamy zaplanowaną ilość sushi.
Jak widać, przygotowanie japońskich przysmaków w domu nie jest wcale aż tak skomplikowane. Dzięki niezliczonej ilości pasujących do sushi składników, możemy eksperymentować ze smakami i dać się pochłonąć tej naprawdę przyjemnej czynności. Po wszystkim pozostanie już tylko zaopatrzyć się w pałeczki, rozpalić aromatyczne świece i cieszyć się towarzystwem ukochanej osoby...
Fot. www.pixabay.com