6 rzeczy które warto wiedzieć o obiadkach z ryb dla dzieci
Ryba jest składnikiem posiłków, który poleca się już dla najmłodszych dzieci. Nawet niemowlaki, w swoich pierwszych stałych obiadkach powinny dostawać różnorodne ryby. Oczywiście jeśli przygotowujemy jedzenie samodzielnie najbardziej wskazany jest zakup fileta, aby nie męczyć się z wydłubywaniem ości, których nie wolno podawać maluchowi.
Reklama
Rybę można przygotować na najróżniejsze sposoby - idealna dla szkraba będzie ugotowana w wodzie lub na parze, z czasem w ramach urozmaicenia możemy ją również upiec bądź usmażyć. Niniejszy tekst przedstawia informacje, które każda mama powinna znać na temat ryb, pokazujemy również dlaczego małe dzieci powinny je jeść.
Przedstawiamy najważniejsze informacje o rybach.
Pierwszą rybkę gotujemy i miksujemy z delikatną zupką jarzynową. Gdy nasza pociecha ukończy 10 miesięcy możemy zdecydować się na podanie ryby w formie drugiego dania obiadowego.
Jednak zdecydowanie na plus ryb z zbiorników śródlądowych przemawia zawarta w nich ilość łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędnym składnikiem dla rozwijającego się organizmu.
1. Ryba to posiłek nawet dla niemowlaka
Moment, w którym podamy dziecku rybę uzależniony jest od sposobu karmienia. Niektóre mamy krócej inne dłużej karmią swoje pociechy piersią. Jeśli więc korzystamy z syntetycznych mieszanek to pierwsze danie zawierające rybę podać możemy już gdy maluch ukończy 5 miesięcy. Jeśli jednak nasz szkrab nadal karmiony jest mlekiem mamy najlepszym rozwiązaniem będzie poczekać do 7 miesiąca życia.Reklama
2. Ryba jest potrzebna
Większość ryb wyróżnia się znacznie delikatniejszym smakiem i fakturą po ugotowaniu niż najpopularniejsze mięsa, dlatego stanowi wygodny i lekki posiłek. Jednak dietetycy i lekarze wskazują ryby jako bardzo potrzebny składnik żywieniowy. Wynika to z faktu, że w ich składzie znajdują się ogromne pokłady kwasów Omega -3 (prawidłowy rozwój mózgu oraz układu nerwowego), Witaminy D (zbyt małe dostarczanie tego składnika do organizmu może doprowadzić do pojawienia się poważnych chorób autoimmunologicznych) oraz jodu, który wspomaga prawidłową pracę gruczołu tarczycy.Reklama
3. Bezpieczeństwo
Przygotowując jedzenie dla dziecka samemu możemy wykonywać niewielkie ilości, mrozić gotowe porcje lub wekować. Zapewni to bezpieczeństwo malucha i świeżość jedzenia. Jeśli decydujemy się na karmienie szkraba gotowymi wyrobami, przechowujmy je nie otwarte, zamknięte fabrycznie, powinny również stać w temperaturze pokojowej, w miejscu zaciemnionym. Jeśli bierzemy do ręki gotowy posiłek i możliwe jest wciśnięcie palcem środka jego wieczka lepiej nie podawać go dziecku.4. Ryba z morza ale również z jeziora
Czasem pojawia się pytanie jaką rybę wybrać dla dziecka? Czy lepsze i zdrowsze są te morskie czy dziecko powinno również spożywać te pochodzące ze zbiorników słodkowodnych.Pewne jest, że te pochodzące z morza całkowicie deklasują jeziorne poziomem zawartości kwasów Omega - 3.Reklama
5. Kontrolowany skład
Gotowe, dostępne w sklepach wyroby żywieniowe dla najmłodszych muszą przejść serię restrykcyjnych kontroli i stosować się do surowych norm. Prawo uznaje takie posiłki za środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego, chroniąc w ten sposób najmłodszych odbiorców. Producentom "słoiczków" dla dzieci nie wolno dodawać do nich konserwantów, barwników ani wszelkiego rodzaju wzmacniaczy smaku. Dodatkowo konieczne jest konsultowanie przygotowywanych dań z lekarzami lub dietetykami, ponieważ ich składniki powinny być przystosowane do potrzeb dzieci na różnym etapie rozwoju.6. Przygotowanie
Przed podaniem dziecku obiadku czy innego słoiczka należy go odpowiednio przygotować. Niezależnie od tego czy przygotowujmy jedzenie samodzielnie czy korzystamy z gotowych obiadków należy przełożyć do niewielkiej miseczki właściwą ilość i ogrzewać ją w kąpieli wodnej - jednak woda nie powinna być gorąca. Co jakiś czas mieszajmy danie aby całe miało jednolitą temperaturę. Można również skorzystać z elektrycznego podgrzewacza do mleka i wstawić do niego słoiczek. Jeśli zostało nam jedzenie w słoiczku, którego nie podgrzewałyśmy wstawmy je do lodówki jednak nie powinno być przechowywane dłużej niż 48h. MartaReklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Eksperymentuj w kuchni: Ryba w panierce panko z ulubionymi dodatkami
Próbowałaś ryby w panierce panko? Ta japońska metoda panierowania ryb jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa i chrupiąca. Dowiedz się, jak przygotować rybę w panierce panko!
Dodaj te zioła do ryby. Zawsze będzie aromatyczna i soczysta
Jeśli chcesz przygotować rybę, która rozpływa się w ustach i ma wyjątkowy aromat, zioła są kluczowym składnikiem Twojego sukcesu. Oto lista ziół, które doskonale komponują się z różnymi rodzajami ryb, nadając im niezapomniany smak i soczystość.
Solisz rybę na kilka godzin przed pieczeniem? To gigantyczny błąd
Soczysta i doskonale przyrządzona ryba to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jednak osiągnięcie tego celu może wymagać pewnych sztuczek i technik kulinarnej magii. Jednym z najważniejszych aspektów w przyrządzaniu ryb jest zachowanie ich naturalnej wilgotności i soczystości. Okazuje się, że poprawne solenie ryby ma ogromne znaczenie w tym kontekście.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl