Dieta upiększająca. Odcinek 16: Czarnuszka
Przejdź do galerii zdjęć
Czarnuszka siewna to roślina posiadająca liczne właściwości zdrowotne. Wykorzystywana jest nie tylko w lecznictwie, jej nasiona znalazły zastosowanie także w kosmetyce, co z całą pewnością dowodzi, iż korzystnie wpływa ona na naszą urodę. W kuchni czarnuszka pełni rolę oryginalnej przyprawy, która wzbogacać może smak wielu potraw. W sklepach dostępny jest także odżywczy olej z czarnuszki, który swoimi właściwościami przekonuje do wypróbowania nie tylko w kontekście kulinarnym, ale także jako preparat pielęgnacyjny dla naszej skóry.
Reklama
Nasiona czarnuszki charakteryzuje gorzki, korzenny smak. Doskonale komponują się one z różnego rodzaju potrawami - mogą stanowić uzupełnienie zup i sałatek, a także wzbogacać swoim nietypowym aromatem dania mięsne. Możemy wykorzystać je również jako ciekawy dodatek do domowych wypieków.
Roślina wspiera również funkcjonowanie układu nerwowego, dzięki czemu pomagać może w leczeniu depresji, a jej regularne spożywanie zapewnia poprawę samopoczucia i widoczne polepszenie nastroju.
Wcierając olej z czarnuszki we włosy możemy sprawić, że odzyskają one blask i zdrowy wygląd. Olejek przyspieszać może ich wzrost i ograniczać wypadanie.
Inspiracja - pomysł na oryginalne wykorzystanie czarnuszki w naszej kuchni
Zdrowa sałatka z pieczarkami i czarnuszką
Składniki:
1/2 łyżki czarnuszki
1 mała kapusta pekińska
1/2 puszki słodkiej kukurydzy konserwowej
20 dag pieczarek
pęczek szczypiorku
10 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 mały kubek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu light
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka stołowa oleju
Kapustę pekińską poszatkuj na cienkie kawałki i wrzuć do miski.
Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do kapusty. Pomidorki podziel na ćwiartki. Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plasterki, następnie usmaż na oleju dodając odrobinę soli. Kiedy wystygną, razem z pomidorkami dodaj je do sałatki. Całość wymieszaj i uzupełnij przyprawami. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, umieść go w małej miseczce. Dodaj jogurt i majonez, a następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany sos dodaj do sałatki. Na koniec wsyp przygotowaną porcję czarnuszki i dobrze wymieszaj.
Czarnuszka dla zdrowia
Wykorzystywanie czarnuszki w kuchni gwarantuje szereg nieocenionych korzyści dla naszego organizmu. Czarnuszka działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, wspomaga także pracę układu odpornościowego. Z całą pewnością przyda się ona podczas leczenia przeziębień oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Warto zwrócić uwagę na jej lecznicze właściwości w schorzeniach związanych z katarem - zarówno tym będącym konsekwencją choroby, jak i jego alergiczną odmianą. Nasiona czarnuszki to także doskonałe wsparcie w przypadku dolegliwości spowodowanych nieprawidłowym poziomem cukru we krwi.Reklama
Czarnuszka dla urody
Olej tłoczony z nasion czarnuszki jest ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze oraz upiększające. Z powodzeniem można wykorzystywać go jako kosmetyk, który wpłynie korzystnie na wygląd naszych włosów, a nawet poprawi ogólną kondycję skóry. Posiada on właściwości przeciwstarzeniowe, jego regularne stosowanie wpływa na spłycenie zmarszczek i uelastycznienie skóry. Wykorzystywany jest także w dermatologii, bowiem dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom wspomaga walkę z trądzikiem i innymi schorzeniami skóry, takimi jak egzema czy atopowe zapalenie skóry.Reklama
Reklama
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: czarnuszka
przepisyolej z czarnuszkiczarnuszkazdrowe przyprawyzdrowe przepisyzdrowa dietaczarnuszka siewnanasiona czarnuszkiwłaściwości czarnuszki
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
5 nieoczywistych produktów spożywczych, które warto mieć w kuchni
Chyba każdy z nas na bieżąco uzupełnia zapasy takich artykułów spożywczych, jak mąka, jajka, mleko czy ziemniaki, bo możemy z nich w każdej chwili przygotować sycący posiłek. Istnieją jednak inne produkty, o których nie należy zapominać podczas większych zakupów. Dzięki nim w mig przygotujesz zdrowe i smaczne śniadanie czy przekąskę dla całej rodziny.
Co to są węglowodany proste?
Węglowodany są jednym z głównych składników naszej diety. Są one źródłem energii dla organizmu i pełnią wiele istotnych funkcji. Węglowodany można podzielić na dwa główne rodzaje: węglowodany proste i węglowodany złożone. W tym artykule skupimy się na węglowodanach prostych i omówimy, czym są, jakie są ich właściwości oraz jaką rolę odgrywają w naszej diecie.
Czarnuszka - smaczny dodatek do potraw z wieloma korzyściami dla zdrowia
Czarnuszka, znana również jako Nigella sativa, to roślina z rodziny jaskrowatych, która od wieków jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Jej małe, czarne nasiona mają nie tylko wyjątkowy smak, ale również wiele korzyści dla zdrowia. Dowiedz się więcej o właściwościach zdrowotnych czarnuszki i jak można ją wykorzystać w codziennej diecie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl