20 marca - Międzynarodowy dzień bez mięsa
Przejdź do galerii zdjęć
W wielu religiach na świecie nie spożywa się mięsa lub tak jak w katolicyzmie występuje dzień postny - piątek. W porównaniu do liczby osób jedzących mięso nadal jest to niewielki procent. Istnieje inicjatywa mająca na celu zwiększenie liczby tych dni.
Reklama
Światowy dzień bez mięsa - jaki ma cel?
Chodzi głównie o promowanie diety wegetariańskiej i wegańskiej, uświadamianie społeczeństwa na temat ekologii, ochrony praw zwierząt i zdrowego stylu życia. Zachęca się do spróbowania potraw bezmięsnych żeby pokazać że mogą być one równie pyszne jak dania mięsne, a czasem nawet lepsze. Tegorocznym hasłem kampanii jest:„Change Your Diet – Change the World!” czyli „Zmień swoją dietę – zmień świat!”.
- zmniejszenie ryzyka chorób serca, obniżenie poziomu cholesterolu
- zmniejszenie ryzyka zakażeń bakteryjnych, wirusowych i pasożytniczych wynikających ze spożywania mięsa
- pozytywny wpływ na środowisko - jemy wyłącznie produkty roślinne, które nie wymagają do produkcji tak dużej ilości wody, dwutlenku węgla, czy ciepła tak jak mięso
- nie przyczyniamy się do uboju zwierząt i ich hodowli wyłącznie do celów spożywczych (względy etyczne)
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: dzień bez mięsa
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pizza wegetariańska: Jakie dodatki wybrać?
Kto powiedział, że smakiem pysznego dania, jakim jest pizza, mogą cieszyć się tylko mięsożercy? Wersja wegetariańska może być równie smaczna, a nawet jeszcze lepsza! Świeże warzywa i pyszne roślinne dodatki sprawiają, że pizzą wegetariańską rozkoszują się nawet Ci, którzy nie mogą obyć się bez mięsa.
Co to jest tofu?
Czy słyszałaś już o tofu? To popularne danie, które pochodzi głównie z krajów azjatyckich, ale zyskuje coraz większą popularność również w Europie. Jeśli jeszcze nie wiesz, czym jest tofu i dlaczego warto je włączyć do swojej diety, to ten artykuł jest dla Ciebie!
Flaczki z boczniaków - dla miłośników zdrowego jedzenia
Szukasz smacznego przepisu na wegetariańską alternatywę dla tradycyjnych flaków? Flaczki z boczniaków są doskonałym rozwiązaniem! Boczniaki, znane również jako grzyby ostrygowate, to pyszne i zdrowe grzyby, które świetnie nadają się do różnych potraw. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami i warzywami, tworzą wyjątkowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom mięsa.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl