Sos Aioli

Sos Aioli

Przejdź do galerii zdjęć
Znany jako idealny dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej w której chętnie dodawany jest do cielęciny, wołowiny, drobiu, pieczonych i gotowanych warzyw oraz ryb i owoców morza. W Polsce najczęściej kojarzony z sosem do frytek.
Reklama
Składniki
  • 8 łyżek majonezu (oczywiście najlepiej tego zrobionego samodzielnie)
  • dwa ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, by później dobrze się ze sobą połączyły. Rozgnieciony w prasce czosnek mieszamy z sokiem z cytryny, mieszamy i pozostawiamy na około 15 minut, by smaki się przegryzły. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszytko razem. Sos powinien być bardzo gęsty. Jeżeli więc używamy majonezu ze sklepu, warto zwrócić uwagę wcześniej na jego konsystencję.
Zobacz galerię zdjęć: aioli
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama