Massala chai - herbata na sposób Indyjski
Co kraj to obyczaj. To co dla nas jest niesamowite, na drugim końcu świata jest codziennością. Jedną z takich rzeczy jest sposób parzenia herbaty.
Reklama
Herbata z indyjskimi przyprawami - chai massala
Popularna i pita codziennie w Indiach herbata gotowana jest z dużą ilością przypraw. Dodawane jest do niej mleko oraz ogromne ilości cukru! Serwowana w każdym hinduskim domu oraz na prawie każdym ulicznym straganie. Słowo "chai" to nazwa herbaty - najczęściej używana jest czarna i intensywna. "Massala" to mieszanka przypraw - każda może być inna.Jakie przyprawy dodaje się do chai massala? Przykłady
- cynamon
- imbir
- anyż
- goździki
- szafran
- migdały
- kakao
- wanilia
- skórka pomarańczowa
- lukrecja
- płatki róży
- trawa cytrynowa
- kardamon
- liście laurowe
- pieprz
- kumin
- gałka muszkatołowa
- kolendra
- limonka
- cytryna
- sól
Przepis podstawowy na chai massala
Składniki- 400 ml wody
- 2 kopiaste łyżki mocnej czarnej herbaty
- 300 ml mleka
- 1 laska cynamonu
- 5 ziaren kardamonu
- pół łyżeczki imbiru
- kilka goździków
- 5 łyżek cukru
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl