Reklama
czym zastąpić cukier
Świetnym zamiennikiem cukru jest na przykład syrop klonowy, idealnie pasujący do puszystych placuszków i naleśników. Super jest też syrop daktylowy i same daktyle. Często stosuje się je jako słodzik do ciast i deserów. Wystarczy je namoczyć i zblendować, a później połączyć z płatkami owsianymi i już mamy świetny spód do tarty na zimno. Ale uwaga! Daktyle są bardzo słodkie i jednak dość kaloryczne. Mimo to, są też zdrowe.
Reklama
Są ludzie, dla których słodki smak mógłby nie istnieć, ale nie brakuje też takich, którzy nie potrafią odmówić sobie słodkiej przyjemności. Mówi się jednak, że cukier to biała śmierć i niestety sporo w tym prawdy.
Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: czym zastąpić cukier - galeria zdjęć
Autor galerii: Olga Szarycka,
26 października 2019Przejdź do artykułu
Czytaj więcej
Syrop klonowy – skarb natury!
Jesteś ciekawa, jakie właściwości zdrowotne ma syrop klonowy? A może chciałabyś dowiedzieć się, jak rozpoznać oryginalny syrop klonowy? W tym artykule odpowiemy na te pytania i podzielimy się z Tobą cennymi informacjami na temat tego słodkiego i zdrowego dodatku do Twojej kuchni.
Syrop z agawy - zdrowszy od cukru!
W ostatnich latach syrop z agawy zyskał ogromną popularność wśród osób, które dbają o zdrową i ekologiczną żywność. Jest to naturalny słodzik otrzymywany z soku agawy, rośliny pochodzącej głównie z Meksyku. Syrop z agawy jest coraz częściej stosowany w przemyśle spożywczym jako alternatywa dla tradycyjnych słodzików, takich jak cukier czy syrop klonowy.
Zamiennik cukru - który wybrać?
Cukier jest powszechnie stosowany w wielu naszych ulubionych potrawach i napojach. Jednak, ze względu na negatywny wpływ na zdrowie, wiele osób poszukuje alternatyw, które mogą zastąpić cukier w ich diecie. W tym artykule przedstawimy Ci kilka zdrowych zamienników cukru, które mogą pomóc Ci osiągnąć zdrowszy styl życia.
Syrop z agawy – właściwości, zastosowanie, indeks glikemiczny. Zamiennik miodu
Syrop z agawy przez długi czas był uważany za zdrowy zamiennik zwykłego cukru. Ostatecznie okazało się, że nie do końca tak jest. Ma on dużo kalorii, ale jednocześnie posiada też niski indeks glikemiczny. Do czego można używać syropu z agawy i jakie ma właściwości?
© 2024 ZaradnaKobieta.pl