Dlaczego warto jeść kaszę? 3 kasze, po które warto sięgnąć!
Przejdź do galerii zdjęć
Jeśli chcesz, by Twoja dieta była zbilansowana i zdrowa, nie może zabraknąć w niej kasz. Wszyscy powinniśmy zjadać codziennie aż 6 porcji produktów zbożowych, są one na tyle ważne, że znalazły się na samym dole piramidy żywieniowej. Tylko jaką kaszę konkretnie wybrać? Oraz jakie może mieć ona właściwości?
Reklama
Wydawać by się mogło, że to ziemniaki są z nami od zarania dziejów. Nie brakuje ich przecież w polskiej kuchni. Jednak tak naprawdę to kasza była kiedyś podstawowym produktem większości głównych posiłków.
Dlaczego warto jeść kaszę?
Kasza jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Pod tym względem najlepiej sięgać po przepyszną kaszę gryczaną, a także po tak zwany pęczak. Błonnik przeciwdziała zaparciom, ale też problemom z jelitem grubym, a nawet hemoroidom.
W kaszy znajdziemy wiele witamin i składników mineralnych. Jest to między innymi żelazo, potas, magnez czy też cynk.
Warto też dodać, że to produkt w stu procentach naturalny i nieprzetworzony. Ostatnio coraz częściej sięgamy po takie. Nie zawiera sodu, a to właśnie sód może być powodem nadciśnienia tętniczego, a także wszelakich obrzęków.
Za kaszą przemawia również jej cena. To produkt naprawdę tani, a w dodatku tak prosty do przygotowania, że poradzą sobie z tym nawet osoby, które nie potrafią gotować.
A którą z kasz najlepiej wybrać? Przeczytaj w galerii!
Zobacz też:
Pomysł na szybki i wykwintny obiad.
5 sposobów na szybkie danie.
Dania w mniej niż 30 minut.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: rodzaje kasz
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Co zrobić żeby kasza była sypka?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować kaszę, a potem odkryć, że jest kleista i mało apetyczna? Nie martw się, to zdarza się wielu osobom. Ale dzięki kilku prostym trikom, możesz przygotować pyszną, sypką kaszę, która zachwyci Twoją rodzinę i gości. W tym artykule podpowiemy Ci, jak ugotować kaszę, aby była sypka i smaczna.
Kuskus : od sałatek po dania mięsne
Jeśli szukasz czegoś nowego i interesującego do swojej kuchni, warto zwrócić uwagę na kuskus. Ta mała kasza o tysiącletniej historii ma wiele do zaoferowania zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto wprowadzić kuskus do swojej diety oraz jak wykorzystać go w różnych przepisach.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl