Czego potrzebujesz, żeby otworzyć własne bistro?
Własne bistro to marzenie wielu osób. Dzisiaj każdy kto umie i lubi gotować może otworzyć punkt gastronomiczny, w którym będzie karmił swoich gości. Znalezienie odpowiedniego lokalu to pierwszy krok na drodze do realizacji planów. Kolejnym jest aranżacja sali i wyposażenie gastronomii. Ten ostatni punkt to największe wyzwanie, dlatego doradzimy Ci, jakie urządzenia wybrać i gdzie je kupić.
Urządzenia dla gastronomii
Musisz wiedzieć, że urządzenia dla gastronomii to zupełnie inna liga produktów niż te, przeznaczone do użytku domowego. Mają większą moc, są bardziej wydajne, o większej pojemności, projektowane z myślą o intensywnej eksploatacji w trudnych warunkach. Sprzęt gastronomiczny kupuje się w wyspecjalizowanych sklepach. Sklep z wyposażeniem gastronomicznym taki jak Sklep.Technica.pl, ma w swojej ofercie produkty ze stali nierdzewnej, które sprawdzą się do urządzenia zmywalni, pomieszczeń chłodniczych, bufetu, kuchni oraz baru.
Urządzenia gastronomiczne pochodzą od znanych producentów, którzy specjalizują się w wyposażeniu zawodowych kuchni.
Co kupisz w sklepie gastronomicznym?
Profesjonalny sklep gastronomiczny to miejsce, gdzie zrobisz kompleksowe zakupy. Zarówno, jeśli wyposażasz swoje bistro, jak również wtedy, gdy modernizujesz zaplecze lub robisz remont sprawdź ofertę sklepu z wyposażeniem gastronomicznym. Znajdziesz w nim:
-
szafy chłodnicze i mroźnicze,
-
lady i witryny,
-
zmywarki,
-
meble cateringowe,
-
sprzęt AGD do obróbki termicznej i mechanicznej,
-
akcesoria barowe,
-
naczynia, sztućce, garnki,
-
piece do pizzy,
-
okapy gastronomiczne.
Wybór konkretnych urządzeń dla gastronomii zależy przede wszystkim od tego, jaki jest charakter Twojej działalności. Trudno wyobrazić sobie wyposażenie cukierni i piekarni bez witryny do eksponowania produktów czy pizzerii bez dobrego pieca konwekcyjno-parowego. W barze niezbędne są akcesoria barmańskie, a w restauracji robot kuchenny i lodówka.
Podstawowe wyposażenie gastronomii
Choć aranżacja i urządzanie restauracji to bardzo indywidualna kwestia, to jednak są sprzęty, które stanowią podstawowe wyposażenie gastronomii. Nie da się otworzyć lokalu bez:
-
mebli ze stali nierdzewnej — blatów do przygotowywania potraw, basenów do zmywania, regałów do układania składników spożywczych,
-
urządzeń chłodniczych — lodówek i zamrażarek, w których przechowuje się żywność wrażliwą na wysokie temperatury, tj. mięsa, ryby,
-
zastawy stołowej — naczyń, na których będą serwowane dania dla gości i sztućców do spożywania potraw,
-
pieca — jedno- lub dwukomorowego do pizzy, pieca konwekcyjno-parowego lub innego, w którym potrawy (ciasta, pieczenie, tarty, zapiekanki) będą poddawane obróbce termicznej.
Pamiętaj również o akcesoriach do utrzymania czystości. Aby doczyścić urządzenia gastronomiczne, musisz sięgnąć po profesjonalne środki — płyny, pasty, proszki, preparaty.
Wyposażenie własnego bistro to spore wyzwanie, zwłaszcza dla osób z niewielkim doświadczeniem w gastronomii. Jednak zakupy w dobrze zaopatrzonym sklepie gastronomicznym pomogą w uporaniu się z tym zadaniem. Kupowanie online to dodatkowa wygoda dla inwestorów i szansa na spore oszczędności finansowe.