Czego potrzebujesz, żeby otworzyć własne bistro?

Czego potrzebujesz, żeby otworzyć własne bistro?

Sprzęt gastronomiczny to najważniejszy zakup, jaki czeka osoby otwierające własne bistro. Bez względu na to, czy będzie to bar szybkiej obsługi czy restauracja — w każdym z tych miejsc potrzebujesz profesjonalnych urządzeń dla gastronomii. Podpowiadamy, co powinno znaleźć się w kuchni oraz gdzie szukać oryginalnego, markowego sprzętu do restauracji.
Reklama

Własne bistro to marzenie wielu osób. Dzisiaj każdy kto umie i lubi gotować może otworzyć punkt gastronomiczny, w którym będzie karmił swoich gości. Znalezienie odpowiedniego lokalu to pierwszy krok na drodze do realizacji planów. Kolejnym jest aranżacja sali i wyposażenie gastronomii. Ten ostatni punkt to największe wyzwanie, dlatego doradzimy Ci, jakie urządzenia wybrać i gdzie je kupić.

Urządzenia dla gastronomii

Musisz wiedzieć, że urządzenia dla gastronomii to zupełnie inna liga produktów niż te, przeznaczone do użytku domowego. Mają większą moc, są bardziej wydajne, o większej pojemności, projektowane z myślą o intensywnej eksploatacji w trudnych warunkach. Sprzęt gastronomiczny kupuje się w wyspecjalizowanych sklepach. Sklep z wyposażeniem gastronomicznym taki jak Sklep.Technica.pl, ma w swojej ofercie produkty ze stali nierdzewnej, które sprawdzą się do urządzenia zmywalni, pomieszczeń chłodniczych, bufetu, kuchni oraz baru.

Reklama

Urządzenia gastronomiczne pochodzą od znanych producentów, którzy specjalizują się w wyposażeniu zawodowych kuchni.

Co kupisz w sklepie gastronomicznym?

Profesjonalny sklep gastronomiczny to miejsce, gdzie zrobisz kompleksowe zakupy. Zarówno, jeśli wyposażasz swoje bistro, jak również wtedy, gdy modernizujesz zaplecze lub robisz remont sprawdź ofertę sklepu z wyposażeniem gastronomicznym. Znajdziesz w nim:

  • szafy chłodnicze i mroźnicze,

  • lady i witryny,

  • zmywarki,

  • meble cateringowe,

  • sprzęt AGD do obróbki termicznej i mechanicznej,

  • akcesoria barowe,

  • naczynia, sztućce, garnki,

  • piece do pizzy,

  • okapy gastronomiczne.

Reklama

Wybór konkretnych urządzeń dla gastronomii zależy przede wszystkim od tego, jaki jest charakter Twojej działalności. Trudno wyobrazić sobie wyposażenie cukierni i piekarni bez witryny do eksponowania produktów czy pizzerii bez dobrego pieca konwekcyjno-parowego. W barze niezbędne są akcesoria barmańskie, a w restauracji robot kuchenny i lodówka.

Podstawowe wyposażenie gastronomii

Choć aranżacja i urządzanie restauracji to bardzo indywidualna kwestia, to jednak są sprzęty, które stanowią podstawowe wyposażenie gastronomii. Nie da się otworzyć lokalu bez:

  • mebli ze stali nierdzewnej — blatów do przygotowywania potraw, basenów do zmywania, regałów do układania składników spożywczych,

  • urządzeń chłodniczych — lodówek i zamrażarek, w których przechowuje się żywność wrażliwą na wysokie temperatury, tj. mięsa, ryby,

  • zastawy stołowej — naczyń, na których będą serwowane dania dla gości i sztućców do spożywania potraw,

  • pieca — jedno- lub dwukomorowego do pizzy, pieca konwekcyjno-parowego lub innego, w którym potrawy (ciasta, pieczenie, tarty, zapiekanki) będą poddawane obróbce termicznej.

Pamiętaj również o akcesoriach do utrzymania czystości. Aby doczyścić urządzenia gastronomiczne, musisz sięgnąć po profesjonalne środki — płyny, pasty, proszki, preparaty.

Wyposażenie własnego bistro to spore wyzwanie, zwłaszcza dla osób z niewielkim doświadczeniem w gastronomii. Jednak zakupy w dobrze zaopatrzonym sklepie gastronomicznym pomogą w uporaniu się z tym zadaniem. Kupowanie online to dodatkowa wygoda dla inwestorów i szansa na spore oszczędności finansowe.

Reklama
Artykuł sponsorowany
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama