Prawdy i mity o żywności ekologicznej
Żywność ekologiczna gości coraz częściej na stołach w polskich domach. Jesteśmy chętni, by ją kupować ponieważ kojarzymy taką żywność jako wolną od wszelkich szkodliwych substancji, "chemii", nawozów i pestycydów. W dodatku wydaje nam się, że zawiera ona więcej witamin, mikro i makroelementów – ogólnie więc jest zdrowsza dla nas i dla naszej rodziny.
Reklama
Skąd pomysł na żywność ekologiczną?
Żywność ekologiczna miała stanąć naprzeciw szybko rozwijającym się technologiom i produkcji żywności masowej – szybkiej, ale niestety niezdrowej. Dodatkowo miał być to sposób na poprawę funkcjonowania środowiska naturalnego, a więc w aspekcie "bio" również ochrony środowiska. Z powodów ekologicznych produkcja takiej żywności wydaje się być zgodna z naturą i nieobciążająca dla środowiska zewnętrznego.Rozwój rolnictwa i więcej miejsc pracy
Musimy jednak być świadomi tego, że wszystkie te "szczytne" idee mają pośród siebie pomysł nie całkiem zadowalający dla codziennych klientów – rozwój rolnictwa i zapewnienie miejsc pracy oraz odpowiedniej płacy. Z tego też względu żywność "eko" jest tak droga i wydaje nam się jakby przeznaczona była dla wyższych sfer.Reklama
Prawdy i mity na temat ekologicznej żywności
Chociaż kuszeni jesteśmy tym, że ekożywność jest naprawdę "eko" i nie dodaje się do niej żadnych "sztucznych ulepszaczy" to niestety może to być mitem: Mit 1: Ekologiczna żywność wolna od chemii i pestycydów. Fakt 1: Nie ma kontroli i monitorowania zużycia pestycydów oraz innych sztucznych środków przy produkcji ekożywności. Z drugiej strony przeciwnicy ekożywności postulują, że znajdują się w niej takie same ilości szkodliwych substancji, co w żywności normalnej – różnica tkwi tylko w opakowaniu i dobrej reklamie. Jest to mit: Mit 2: Produkty ekologiczne są dobrze rozreklamowane, przepłacamy za nie bez powodu. Fakt 2: W czasie produkcji kontroluje się sposoby nienaturalnego żywienia, nieużywanie pasz chemicznych, nadmiaru stymulatorów wzrostu oraz szkodliwych antybiotyków. Pod tym względem więc żywność ta jest naprawdę EKO. Równocześnie jednym z największych mitów dotyczących BIO produktów jest ich zły i niedobry smak. Rzeczywiście smak ten może się nieznacznie różnić od znanych nam produktów, ale na pewno nie na minus. Mit 3: BIO produkty są niedobre w smaku i odrzucające. Fakt 3: Z powodu braku sztucznych barwników, polepszaczy i "przypraw" smak BIO produktów różni się nieco od smaku typowych produktów, nie jest on jednak gorszy, a związany z tradycją (np. świeże mleko, twaróg, ser żółty).Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak dbać o środowisko - małe kroki w stronę bycia eko
Czy wiesz, że małe zmiany w naszych codziennych nawykach mogą mieć ogromny wpływ na ochronę środowiska? Nie musisz od razu zmieniać całego swojego stylu życia, aby zacząć dbać o naszą planetę. Wystarczy wprowadzić niewielkie zmiany, które mogą przynieść duże efekty. Działając razem, możemy zrobić wiele dla ochrony środowiska. Oto kilka prostych kroków, które możesz podjąć już dziś.
Eko-przewodnik dla początkujących: Jak zacząć być eko?
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zacząć być eko? Czy chciałbyś prowadzić bardziej ekologiczny styl życia, który jest w zgodzie z naturą? Jeśli tak, to jesteś we właściwym miejscu! Dzielimy się z Tobą praktycznymi wskazówkami, które pomogą Ci rozpocząć ekologiczną podróż. Nie tylko będziesz dbać o środowisko, ale także wprowadzisz pozytywne zmiany do swojego codziennego życia.
Dlaczego warto podawać dziecku żywność ekologiczną?
Żywność ekologiczna w Polsce nie jeszcze aż tak popularna jak na Zachodzie, jednak powoli dostrzegamy jej korzystne właściwości. Żywność ekologiczna jest wytworzona z wysokiej jakości surowców, pochodzących z ekologicznych gospodarstw, bez nawozów sztucznych i pestycydów. Spożywanie żywności ekologicznych ma zbawienny wpływ na zdrowie twojego dziecka.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl