Cukier nie tylko do słodzenia? Jak go wykorzystać?
O cukrze mówi się, że to biała śmierć. I faktycznie, jeśli korzystamy z niego zbyt często, może doprowadzić do wielu chorób. Ale okazuje się, że cukier można wykorzystać nie tylko do słodzenia. Znaleźliśmy wiele innych zastosowań cukru, które z całą pewnością Was zaskoczą.
Reklama
Cukier – kilka informacji
Znajdziemy go chyba w każdym domu. Nawet jeśli pozbyliśmy się go z naszych domowych wypieków a herbatę słodzimy np. miodem, to zwykle mamy cukier w szafkach choćby dla gości. Cukier jest produkowany z buraków cukrowych, ma bardzo słodki smak, ale nie ma żadnego zapachu. Natomiast w sposób naturalny pojawia się w wielu produktach, na przykład w owocach, czy w warzywach. Jest wiele rodzajów cukru. Najpopularniejszy oczywiście jest ten biały. Ale można też znaleźć cukier trzcinowy (brązowy), kokosowy, waniliowy czy żelujący. Podstawowym zastosowaniem cukru jest oczywiście słodzenie potraw, kawy czy herbaty. Natomiast my znaleźliśmy dla Was też inne sposoby na wykorzystanie cukru.Zastosowanie cukru
Okazuje się, że cukier to świetny sposób na domowe insekty. Sam działa raczej tylko jako produkt zwabiający, natomiast wymieszany z sodą oczyszczoną czy amoniakiem albo proszkiem do pieczenia jest skutecznym środkiem owadobójczym – najlepiej oczywiście zmieszać go ze sklepową trutką, ale w takiej mieszance również sobie poradzi. Cukier potrafi przedłużyć żywotność kwiatów.Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl