Domowe burgery wołowe. Jak zrobić hamburgery z mięsa mielonego?
Domowe burgery to idealny pomysł na szybki obiad i ciekawe urozmaicenie domowego jadłospisu. Przygotowanie burgerów wołowych, jak i burgerów z kurczaka jest banalnie proste, natomiast doznania smakowe zadowolą nawet największych smakoszy fast–foodowych przekąsek. Burgery przygotowane w domu to gwarancja najwyższej jakości oczywiście pod warunkiem starannego doboru składników.
Reklama
Jak przygotować domowy sos do burgerów
Podstawą dobrego burgera jest oczywiście mięso, bułka oraz sos, który spaja ze sobą wszystkie składniki i przede wszystkim czyni danie wyjątkowym. Użycie gotowego sosu nie jest żadnym wykroczeniem, jednak zalecamy przygotować go samodzielnie, ponieważ jest to niezwykle satysfakcjonujące. Domowy sos do burgera – składniki:- Do szklanki dodaj majonez, musztardę, wodę oraz olej lub oliwę
- Cebulkę i ogórki posiekaj w drobną kostkę i dodaj do reszty składników
- Całość dokładnie ubijaj do otrzymania sosu o kremowej konsystencji
Przepis na domowe burgery wołowe
Hamburgery są jedną z najpopularniejszych przekąsek typu fast–food.Reklama
- Ze zmielonego mięsa uformować burgera w rozmiarze odpowiadającym wielkości bułki. Jeśli zastanawiasz się jak przyprawić mięso na hamburgery, to nie ma w tym nic skomplikowanego. Wystarczy sól i pieprz. Jeśli kotlet będzie się rozpadał do mięsa należy dodać jajko, które zlepi całość
- Przekrojoną bułkę tostować na patelni do przypieczenia wewnętrznych stron
- Kolejnym krokiem jest rozgrzanie teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu, skręcenie ognia i smażenie przygotowanego mięsa przez ok. 3-5 minut z każdej strony (w zależności od grubości kotleta i preferowanego stopnia wypieczenia). Pod koniec smażenia wrzuć na mięso plaster sera typu cheddar – to pozwoli mu się delikatnie rozpłynąć
- Na dolną warstwę bułki dodaj odrobinę sosu, plastry ogórka, cebulę i roszponkę. Następnie na całość wyłóż usmażone mięso
- Na górną warstwę maślanej bułki dodaj odrobinę domowego sosu do burgerów i zakryj gotową kanapkę Tak przygotowanego domowego burgera możesz oczywiście serwować z dodatkami takimi, jak frytku z ziemniaków, frytki z batatów lub pieczone marchewki. Smacznego!
canva.com
Domowe burgery z kurczaka
Jeśli Ty lub Twoi domownicy jesteście fanami kurczaka to nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować burgera z kurczakiem, który będzie przypominał tego z popularnej restauracji typu fast–food w czerwonej identyfikacji graficznej. Sposób jego przygotowania jest niemalże identyczny, jak powyżej. Jedyną różnicą jest mięsne wypełnienie, które z wołowiny należy zamienić na kawałek panierowanej piersi z kurczaka, usmażonej na tłuszczu. Oczywiście nie zapomnij o użyciu domowego sosu do burgerów, który samodzielnie przygotowałaś.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl