Pasteryzacja w piekarniku. Jak pasteryzować słoiki na sucho?
Pasteryzacja w piekarniku to świetna alternatywa do pasteryzowania słoików na mokro, które polega na gotowaniu naczyń z przetworami w garnku. Pasteryzacja to proces, który ma na celu konserwowanie przetworów przed schowaniem ich do spiżarni. Wysoka temperatura niszczy zbędne bakterie oraz grzyby, ale przede wszystkim pozwala zachować właściwości odżywcze wekowanych warzyw i owoców. Jak pasteryzować w piekarniku w najłatwiejszy sposób?
Reklama
Pasteryzacja na sucho, czy na mokro?
Pasteryzowanie przetworów to znana od pokoleń metoda konserwowania żywności. Dzięki niej wszystkie przetwory na zimę dłużej pozostaną świeże, natomiast ich smak oraz właściwości odżywcze pozostaną niezmienne nawet przez kilka lat. Pasteryzowanie słoików może być wykonywane na dwa różne sposoby: na sucho i na mokro. Mimo iż metody różnią się od siebie, to efekt finalny pozostaje ten sam – konserwacja żywności w słoikach. Najbardziej popularną techniką konserwowania słoików jest pasteryzacja na mokro, która polega gotowaniu przetworów w garnku z wodą. Niestety z uwagi na ograniczenia gabarytowe garnków jest mało wygodna i czasochłonna. Ostatnimi czasy na popularności zyskuje więc pasteryzowanie w piekarniku, które jest o wiele bardziej komfortowe od tradycyjnej metody.Reklama
Pasteryzacja w piekarniku – jak zrobić?
Pasteryzowanie na sucho możliwe jest tylko przy użyciu słoików z nakrętkami typu twist-off – warto o tym pamiętać, zanim zdecydujesz się na pasteryzowanie w piekarniku. Żaden słoik nie może być uszkodzony, gdyż grozi to jego pęknięciem i w rezultacie zalaniem piekarnika. Temperatura pasteryzowania na sucho to 120-130 stopni C.canva.com
- Blachę z piekarnika należy wyłożyć papierem do pieczenia lub bawełnianą ścierką kuchenną. Następnie ustaw na niej słoiki zakrętką do góry. Ważne jest, by naczynia nie stykały się ze sobą
- Jeśli ciecz w słoikach jest wystudzona, to należy wkładać je już do ziemnego piekarnika. Jeśli ciepła / gorąca – umieść je w piekarniku dopiero po nagrzaniu do odpowiedniej temperatury (120-130 stopni C)
- Przetwory muszą spędzić w piekarniku ok. 25-30 minut (liczone od nagrzania pieca do określonej temperatury)
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki, ale nie wyciągaj przetworów. Słoiki powinny pozostać w środku jeszcze przez ok. 40 minut
Pasteryzacja przetworów w zmywarce
Ten sposób może okazać się dla wielu z Was dużym zaskoczeniem, lecz jest równie skuteczny oraz bardzo wygodny.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl