Canva.com
Syrop daktylowy – zamiennik cukru. Właściwości syropu z daktyli
Syrop daktylowy to bardzo popularny i przede wszystkim zdrowy zamiennik cukru. Znany również jako daktylowy miód, który w odróżnieniu od cukru z buraków cechuje się wysoką zawartością wielu cennych składników odżywczych oraz witamin i minerałów. Gotowy syrop można oczywiście kupić lub przygotować w domowych zaciszu. To doskonały dodatek do deserów, ciast, koktajli i nie tylko. Jak zrobić syrop z daktyli i kto nie powinien go spożywać? Wyjaśniamy!
Reklama
Syrop daktylowy – właściwości, kalorie
Miód z daktyli to zdrowa alternatywa do klasycznego cukru, lecz mimo to zawiera niemalże tyle samo kalorii co biała substancja słodząca. To kluczowa informacja szczególnie dla osób będących na restrykcyjnych dietach polegających na dokładnym przestrzeganiu zapotrzebowania energetycznego. Syrop z daktyli na 100 g zawiera 400 kcal (w tym: węglowodany – 99 g; białko – 1,5 g; tłuszcz – 0,1 g). Jednak regularne spożywanie daktylowego syropu oczywiście przy zachowaniu odpowiedniego umiaru, niesie za sobą wiele korzyści dla całego organizmu. Zalicza się do nich między innymi:Reklama
Witaminy i minerały
Zdrowe działanie miodu z daktyli możliwe jest oczywiście dzięki zawartości substancji takich jak:canva.com
Syrop daktylowy – przeciwwskazania
Niestety również w przypadku zdrowego syropu z daktyli konieczne jest zachowanie szczególnej ostrożności, ponieważ nie każdy może go spożywać.Reklama
Przepis na domowy syrop daktylowy
Mimo iż można dostać go praktycznie w każdym sklepie, to aby mieć stuprocentową pewność co do stosowanego produktu, zalecamy jego samodzielne przygotowanie w domowych warunkach.Reklama
- Daktyle należy wrzucić do kielicha blendera i zalać gorącą wodą. W ten sposób owoce daktylowca powinny moczyć się przez ok. 40 minut
- Po tym czasie zmiksuj całość do momentu uzyskania płynnej i jednolitej konsystencji. Tak przygotowany zamiennik miodu można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 5 dni
- Dla uzyskania lepszej klarowności daktylowego miodu możesz przecedzić go przez gazę lub cienkie sito
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Jak zrobić domowy syrop na kaszel? przepis i wskazówki
Jeśli masz kaszel, prawdopodobnie szukasz skutecznego sposobu na złagodzenie objawów. Domowy syrop na kaszel może być doskonałym rozwiązaniem, które nie tylko przyniesie ulgę, ale także pomoże wzmocnić układ odpornościowy. Zdradzamy przepis na domowy syrop na kaszel!
Co jeść żeby schudnąć? TO!
Czy zastanawiałaś się kiedyś, co jeść żeby schudnąć? Jeśli tak, to nie jesteś sam. Wiele z nas marzy o osiągnięciu wymarzonej sylwetki i utracie zbędnych kilogramów. Jednak nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ każdy organizm jest inny. Niemniej jednak, istnieje kilka zasad, które warto przestrzegać, aby skutecznie schudnąć i utrzymać zdrową wagę. W tym artykule podpowiemy Ci, jak skomponować odpowiednią dietę, która pomoże Ci osiągnąć Twoje cele.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl