Jajecznica z kurkami – przepis na szybkie śniadanie z grzybami
Jajecznica z kurkami to smaczne i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się idealne zarówno jako śniadanie jak i szybki posiłek w ciągu dnia. Klasyczna jajecznica na maśle cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Oczywiście poza wspaniałym smakiem jej największym atutem jest możliwość przyrządzania jej na wiele różnych sposobów. W gronie najpopularniejszych jest przepis na jajka z kurkami, który również można dowolnie modyfikować.
Reklama
Przepis na jajecznicę z kurkami i boczkiem
Zdrowe śniadanie to podstawa każdego dnia. Zatem, aby było sycące i pełnowartościowe, to powinno zostać przygotowane ze zdrowych i naturalnych produktów. Do takich bezsprzecznie zalicza się jajka oraz grzyby, jeśli pochodzą oczywiście ze sprawdzonych i naturalnych upraw. Jajecznica z grzybami to połączenie wręcz idealne. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet największy amator kulinarnych praktyk. Jak zrobić jajecznicę z kurkami? To proste!Składniki na jajecznicę z kurkami
canva.com
Jajecznica z kurkami – przygotowanie
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony w drobną kostkę bekon i podsmażaj do momentu wytopienia tłuszczu
- Następnie dodaj oczyszczone i obrane kurki oraz pół łyżeczki masła. Całość smaż na mocnym ogniu co chwilę mieszający, by nie doprowadzić do przypalenia grzybów. Po dwóch minutach zmniejsz płomień, dodaj drobno posiekany koperek i mieszając podsmażaj jeszcze przez 3-4 minuty na bardzo wolnym ogniu
- Do miski wbij jajka, dodaj 3 łyżki mleka oraz dopraw solą i pieprzem. Zawartość miski wymieszaj i wlej na patelnię
- Dalej postępuj tak, jak w przypadku smażenia klasycznej jajecznicy. Jajka smaż do momentu uzyskania lubianego przez Ciebie poziomu ścięcia
Reklama
Jajecznica z kurkami i cebulą – przepis
Przepis na jajecznicę z kurkami może być modyfikowany wedle własnych preferencji. Jajka i grzyby kurki stanowią przede wszystkim solidną podstawę wspaniałego smaku i aromatu zdrowego posiłku. Jedną z równie popularnych wariacji śniadaniowych jest jajecznica z kurkami i cebulą.
Jajecznica z kurkami – składniki
canva.com
Przygotowanie smacznej jajecznicy
- Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i kurki, a następnie podsmażaj mieszając przez ok. minutę
- Wlej szklankę wody i odczekaj do jej zagotowania – przykręć płomień. Mieszając doprowadź do całkowitego odparowania cieczy
- Gdy woda odparuje z patelni, wbij jajka, dodaj przyprawy i mieszając usmaż jajecznicę wedle własnych preferencji
- Po wyłożeniu na talerz posyp natką pietruszki. Jajecznica smakuje najlepiej z białym pieczywem
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś rozbijać jajko do potrawy, tylko po to, aby odkryć, że jest zepsute? To naprawdę frustrujące i może zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem. W tym artykule podpowiemy Ci kilka prostych trików, które pozwolą Ci upewnić się, czy jajko jest dobre czy nie, bez konieczności rozbijania skorupki.
Jak przechowywać jajka?
Produkty świeże, takie jak jajka, wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoją świeżość i zapobiec rozwojowi bakterii. W tym artykule dowiesz się, jak przechowywać jajka oraz jak długo można je przechowywać.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl