Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna – jadłospis, produkty. Co jeść na diecie lekkostrawnej?

Dieta lekkostrawna jest odpowiednia praktycznie dla każdego, w tym dla osób chorych. Jej głównym założeniem jest spożywanie posiłków, które nie obciążają układu pokarmowego. Wszystko po to, aby poprawić stan zdrowia i złagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Reklama

Dieta lekkostrawna – produkty

Jak sama nazwa tej diety wskazuje, powinny znajdować się w niej produkty, które układ pokarmowy trawi stosunkowo szybko i bez większych problemów. Zatem jakie?
  • z produktów zbożowych powinnaś sięgać na przykład po jasne pieczywo, biały ryż, a także drobne kasze
  • najlepszymi produktami mlecznymi w diecie lekkostrawnej będą kefiry, jogurty naturalne czy zsiadłe mleko
  • jaja powinny być spożywane na miękko, lub lekko ścięte
  • z wędlin, mięs i ryb powinnaś sięgać po chude gatunki, takie jak kurczak czy cielęcina, a także dorsza czy pstrąga
  • tłuszcze odpowiednie dla diety lekkostrawnej to masło i oleje roślinne podawane na zimno
  • nie wszystkie warzywa są lekkostrawne, ale bez obaw możesz sięgać po marchew, ziemniaki, dynię, kabaczek czy pomidora bez skórki
  • owoce powinny być dojrzałe i bez pestek oraz bez skórki. Najlepsze będą jabłka, morele, melony czy brzoskwinie
  • najlepszym napojem w diecie lekkostrawnej jest oczywiście woda niegazowana, ale możesz też pić kompoty oraz rozcieńczone soki z dozwolonych owoców
kobieta ubrana w żółtą bluzkę stoi przy białym blacie i się uśmiecha trzymając widelec z sałatką
zdjęcie ilustrujące/Canva

Zasady diety lekkostrawnej

Bezsprzecznie pierwszą i najważniejszą zasadą diety lekkostrawnej jest eliminacja produktów oraz dań, które są ciężkostrawne.
Reklama
Warto wiedzieć, że w przypadku takiego sposobu odżywiania powinno unikać się produktów bogatych w błonnik. Kolejną zasadą diety lekkostrawnej jest to, aby spożywać 4 lub 5 niewielkich posiłków w miarę równych odstępach czasu. Istotne jest także wypijanie minimum 1,5 litra wody. Nie możesz też zapominać o dokładnym gryzieniu i żuciu każdego kęsa jedzenia. Dania w diecie lekkostrawnej powinno przygotowywać się, gotując w wodzie, na parze lub piec w folii.

Przykładowy jadłospis

Jeśli zastanawiasz się, jak komponować posiłki w diecie lekkostrawnej, poniżej znajdziesz małą podpowiedź.
  • śniadanie - bułka pszenna z masłem, szynką z indyka, sałatą i obranym pomidorem
  • II śniadanie - mus jabłkowy z odrobiną cynamonu
  • obiad - indyk pieczony z warzywami gotowanymi na parze
  • podwieczorek - jogurt naturalny z brzoskwinią
  • kolacja - pierś kurczaka gotowana na parze z duszonym szpinakiem i kaszą jaglaną

Dieta lekkostrawna – wskazania i przeciwwskazania

Dietę lekkostrawną powinny rozważyć osoby, które mają problemy z żołądkiem - wrzody czy stany zapalne.
Reklama
Jest odpowiednia także dla osób z chorobami wątroby i dróg żółciowych. Powinna być też stosowana przez starszych, a także pacjentów po operacjach, osoby z zatruciem pokarmowym czy w przypadku nowotworu jelita. Dieta lekkostrawna nie ma większych przeciwwskazań i może być stosowana właściwie przez każdego.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama