Kluski śląskie – przepis, sposób podania. Jak zrobić tradycyjne kluski ziemniaczane?
Kluski śląskie znane również jako kluski białe to potrawa popularna głównie na terenach górnego śląska, ale i nie tylko. Przygotowywane z ziemniaków kluski są idealną alternatywą do ziemniaków, kasz, ryżu oraz makaronów. Stanowią bowiem podstawę wielu smacznych dań z sosem. Oczywiście jednym z najpopularniejszych są rolada śląska z kluskami i modrą kapustą. Zobacz jak przygotować tradycyjne kluski ziemniaczane i z czym je podawać.
Reklama
Jak zrobić kluski śląskie – przepis tradycyjny
Ziemniaki to bezsprzecznie jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych w polskiej kuchni. Oprócz tradycyjnego podania w mundurkach lub w formie ziemniaczanego puree można je także wykorzystać do przygotowania smacznej zapiekanki z mięsem mielonym. Niewykorzystane ugotowane ziemniaki mogą natomiast posłużyć jako podstawa do zrobienia ciasta na kopytka, knedle, kartacze czy właśnie tradycyjne kluski śląskie.canva.com
Składniki na kluski śląskie
Ziemniaczane kluski to ciekawy dodatek do gulaszu przede wszystkim z uwagi na łatwość przygotowania oraz ilość potrzebnych składników, które zapewne każda z Was ma zawsze w swojej kuchni.Reklama
Przygotowanie klusków śląskich
- Pierwszym krokiem jest oczywiście ugotowanie ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Jeśli jednak masz w swojej lodówce ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu, to także możesz je wykorzystać. Przegnieć je przez praskę i przełóż do głębokiej miski
- Następnie do ziemniaczanej pulpy dodaj mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wyrabiaj do momentu uzyskania delikatnego ciasta
- Teraz przyszedł czas na formowanie klusek śląskich. Z przygotowanej masy formuj małe lub średnie kuleczki (wedle uznania) i delikatnie je spłaszczaj. Oczywiście nie możesz zapomnieć o charakterystycznej dla tego dania dziurce na samym środku kluski, którą łatwo zrobić przy pomocy kciuka. Wszystkie kluseczki układaj na delikatnie sprószonym mąką blacie lub stolnicy. Gdy skończysz, to nakryj je bawełnianą ściereczką i pozostaw na 15 minut
- W większym garnku zagotuj wodę i lekko ja osól. W momencie wody zmniejsz siłę płomienia do minimum i delikatnie włóż kluski do garnka. Gotuj przez 10-15 minut (w zależności od rozmiaru klusek) co jakiś czas mieszając. Najważniejszym elementem gotowania klusków ziemniaczanych jest niedoprowadzenie do ponownego wrzenia wody
canva.com
Z czym podawać kluski śląskie?
Możliwości serwowania klusek jest cała masa.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl