sos holenderski

Sos holenderski – przepis na oryginalny sos do szparagów, jajek i wielu innych potraw

Sos holenderski to przepyszny dodatek, który ma w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Jest gęsty i aksamitny. Świetnie pasuje zarówno do mięs, choć nie bardzo przyprawionych, jak i do warzyw czy też jaj. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi proste, ale smaczne rozwiązania. Jednak przy jego przyrządzaniu należy być ostrożnym. Sama sprawdź dlaczego.
Reklama

Sos holenderski – przepis tradycyjny

Przepis na tradycyjny sos holenderski nie jest skomplikowany, a mimo to ten dodatek jest naprawdę smaczny. Składniki
  • 4 żółtka
  • 200g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • biały pieprz i sól do smaku
  • Wykonanie
    • Roztop masło, zagotuj i natychmiast zdejmij z kuchenki. Następnie łyżką do odcedzania wybierz biały nalot z roztopionego masła
    • Żółtka z wodą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem ubij na parze. Jak to zrobić? Mniejszy garnek ze składnikami włóż do większego, w którym gotuje się woda. Masa powinna być jasna i puszysta
    • Skręć gaz na minimum pod gotującą się wodą i do masy dodawaj ostrożnie masło. Najlepiej łyżeczka po łyżeczce. Musisz robić to bardzo ostrożnie, aby sos się nie zważył. Cały czas oczywiście miksuj sos. Jego ostateczna konsystencja powinna być gęsta, aksamitna i kremowa. Na koniec ewentualnie dopraw jeszcze raz solą i pieprzem
    • Sos podawaj od razu. Pamiętaj, że nie powinno się go podgrzewać, bo może się zważyć
    zbliżenie na żółty sos w białym naczyniu
    zdjęcie ilustrujące/Canva

    Składniki na sos holenderski

    Bezsprzecznie najważniejszymi składnikami sosu holenderskiego są żółtka i masło. Dodaje się do niego także i wodę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Niektórzy zamiast soku cytrynowego dodają ocet. Przygotowując ten pyszny dodatek, sama musisz zdecydować, który z tych składników bardziej Ci odpowiada. Pamiętaj, że bardzo istotna jest też jakość komponentów. Z pewnością żółtka od szczęśliwej kurki sprawią, że Twój sos holenderski będzie jeszcze smaczniejszy.

    Jak zrobić sos holenderski krok po kroku?

    Robienie sosu holenderskiego wcale nie jest skomplikowane. Trzeba jednak być bardzo uważnym i krok po kroku trzymać się instrukcji. Bardzo istotny jest sposób dodawania masła. Jeżeli zrobisz to nieprawidłowo lub zbyt szybko, to ten przepyszny dodatek może się zważyć. Zważony sos holenderski nie jest już tak smaczny i nie nadaje się do spożycia.

    Sos holenderski – do czego dodawać?

    Sos holenderski ma wiele różnych zastosowań w kuchni. Świetnie nadaje się zarówno do jaj — tych ugotowanych na twardo, czy w koszulce. Doskonale skomponuje się też z warzywami — ziemniakami, brokułami, kalafiorami czy też szparagami. Nada się także do mięs, ale musisz uważać, aby nie były mocno przyprawione.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama