Jak ugotować kalafior? Gotowanie kalafiora w wodzie lub na parze
Jak ugotować kalafior – prawdopodobnie nie jedna z Was zadawała sobie to pytanie, dźwigając ciężkie warzywo w torbie z zakupami spożywczymi. Białe różyczki o charakterystycznym kształcie to idealny dodatek do obiadu serwowany zarówno w formie gotowanej, jak i smażonej na maśle z dodatkiem bułki tartej. Zobacz najpopularniejsze i sprawdzone sposoby gotowania kalafiora.
Reklama
Jak ugotować kalafior w wodzie
Gotowanie kalafiora w wodzie to najbardziej znany sposób przygotowywania tego smacznego i zdrowego warzywa. Możesz go ugotować w całości, jak i w niewielkich kawałkach zwanych powszechnie różyczkami. Ugotowany kalafior to doskonała warzywna przekąska, ale i również baza do przygotowania wielu wegetariańskich potraw takich jak, chociażby kotlety z kalafiora.Gotowanie kalafiora w całości
Najprostszy sposób obróbki termicznej białego warzywa, który nie powinien sprawić nikomu najmniejszych problemów. Zakupiony kalafior wystarczy dokładnie oczyścić, obrać z liści i przepłukać pod strumieniem letniej wody. Kolejnym krokiem jest zagotowanie ok. 3 litrów wody w dużym garnku, a następnie włożenie całego kalafiora do naczynia z wrzącą cieczą.Reklama
Jak ugotować kalafior w różyczkach
Gotowanie kalafiora w różyczkach nie różni się za wiele od gotowania go w całości. Po oczyszczeniu i umyciu warzywa należy je podzielić na małe różyczki, odcinając grubsze i twarde kawałki. Podzielony na kawałki kalafior wrzuć do wrzącej wody doprawionej solą i cukrem. Z uwagi na mniejsze części warzywa czas gotowania skróci się do ok. 10 minut.Reklama
canva.com
Gotowanie kalafiora z mlekiem
Jak ugotować kalafior żaby był biały? Nic prostszego! Gotowane w wodzie warzywo może przybrać nieco szarawy odcień. W celu zachowania jego śnieżno białej barwy wystarczy dodać do wody szklankę mleka, które urozmaici kalafior również w kontekście walorów smakowych. Im więcej mleka, tym bielszy odcień kalafiora i bardziej mleczny posmak.canva.com
Jak ugotować kalafior na parze
Warzywa gotowane na parze to ciekawa alternatywa do tradycyjnego gotowania, która ma bardzo wiele zalet.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Kalafior w cieście jakiego nie znałaś
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie z kalafiora, to kalafior w cieście jest idealnym wyborem. To proste i smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W tym artykule przedstawiamy przepis na kalafiora w cieście, podpowiadamy, jak go podawać oraz udzielamy kilku przydatnych porad.
Curry z kalafiora jakiego nie znałaś!
Czy kiedykolwiek próbowałaś curry z kalafiora? To smaczne, zdrowe i niskokaloryczne danie, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na curry z kalafiora, a także kilkoma poradami i pomysłami na podanie tego aromatycznego dania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl