Canva.com
Sernik na herbatnikach – przepis na szybki sernik na zimno
(Aktualizacja: 04 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sernik na herbatnikach to prosty i przede wszystkim szybki deser, który wykonasz, gdy nie możesz pochwalić się zdolnościami kulinarnymi, ale chciałabyś przygotować coś pysznego. Dzielimy się z Tobą naprawdę prostym przepisem, który z pewnością na stałe zagości w Twojej kuchni.
Reklama
Spód do ciasta z herbatników
Herbatniki są idealną bazą do ciasta — nie tylko do sernika. Dzięki swojej konsystencji skutecznie zastąpią biszkopt, który sama przyznasz, że jest czasochłonny. Pokruszone herbatniki wymieszane dokładnie z masłem tworzą spód do wszelkiego rodzaju ciast. Wiesz już, że sprawdzą się w czasie przygotowania sernika, ale także to genialna baza do szarlotki, orzechowca czy innych ciast na zimno. Wszystko zależy tylko od Twojej wyobraźni!Sernik na herbatnikach z brzoskwiniami
A jak zabrać się za przygotowanie sernika z brzoskwiniami z herbatnikowym spodem? To propozycja, którą kochają dzieci! Ciasto nie tylko wybornie smakuje, ale jest także miłe dla oka. Jest jeszcze coś, co sprawia, że ten deser skradnie Twoje serce. Za każdym razem się udaje! Nie ma takiej opcji, aby coś nie wyszło! Składniki na sernik:canva.com
Sernik z brzoskwiniami – przygotowanie
Ciasto w smaku jest bardzo orzeźwiające i choć kojarzy się z latem, oczywiście równie dobrze smakuje zimą.Reklama
- 200 g roztopionego i oczywiście wystudzonego masła dokładnie wymieszaj z jajkami, serem z wiaderka, mąką ziemniaczaną i aromatem. Zrób to dokładnie! Najlepiej sprawdzi się mikser, choć ręcznie także możesz to zrobić, ale stracisz na to zdecydowanie więcej czasu
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni
- Następnie czas na spód! Herbatniki dokładnie pokrusz i wymieszaj z 100 g masła. Gdy uzyskasz jednolitą masę, wyłóż nią przygotowaną odpowiednią blachę. W ten sposób przygotowujesz spód ciasta
- W końcu czas na masę serową! Wyłóż ją po prostu na masę herbatnikową
- Brzoskwinie wyciągnij z puszki i pokrój je w plasterki, które połóż na masę serową
- Do rozgrzanego piekarnika włóż deser na około 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez 30 minut. Później znów obniż temperaturę — tym razem do 120 stopni i znów piecz przez 30 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale od razu nie wyciągaj ciasta! Zrób to po 15 minutach, uchylając wcześniej delikatni drzwi do piekarnika
- Gdy ciasto ostygnie, jest gotowe do jedzenia
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Sernik mango - klasyk w egzotycznym wydaniu
Jeśli jesteś miłośniczką serników i egzotycznych owoców, to sernik mango będzie idealnym połączeniem dla Ciebie. To lekkie i orzeźwiające ciasto z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na sernik mango oraz kilkoma poradami dotyczącymi jego podawania. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla smakoszy!
Proste i szybkie ciasto na święta - przepis na… sernik!
Marzysz o przygotowaniu prostego i szybkiego ciasta na święta? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny przepis na pyszny sernik, który z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości. Nie musisz być doświadczonym cukiernikiem, aby stworzyć to wspaniałe danie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować smaczne ciasto na Boże Narodzenie!
Sernik z kremem pistacjowym: HIT!
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe i niezwykle smaczne ciasto, to sernik z kremem pistacjowym będzie idealnym wyborem. To połączenie delikatnego serowego ciasta z intensywnym smakiem pistacji sprawia, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W tym artykule podzielę się z Tobą przepisem na sernik z kremem pistacjowym oraz kilkoma cennymi wskazówkami, które pomogą Ci osiągnąć doskonały rezultat.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl