dynia hokkaido
Canva.com

5 pomyłów na dania z dynią hokkaido

Niekwestionowaną królową produktów, z których chętnie gotujemy w październiku i listopadzie jest dynia. Przepisy z dynią w roli głównej są zwykle proste, niskokaloryczne i niezwykle smaczne. Dziś na tapetę bierzemy dynię hokkaido – czyli jedną z najpopularniejszych odmian. Co można z niej przygotować? I jak właściwie tę odmianę rozpoznać? Sprawdź!
Reklama

Dynia Hokkaido – jak ją rozpoznać?

Właściwie trudno pomylić dynię hokkaido z innymi jej odmianami. Jest do dynia japońska o (raczej) niewielkich rozmiarach, która charakteryzuje się głównie kształtem. Nie jest idealnie okrągła, jak jej siostry z innych odmian, a jest spłaszczona. Ma cieniutką skórkę i bardzo zwarty, przepyszny miąższ, to też przez wiele osób jest uznawana za królową dyń.

Dynia Hokkaido w kuchni

Z dyni Hokkaido można przygotować cały ogrom pyszności. Począwszy od aromatycznej zupy krem, po przeróżne desery. Jeśli nigdy jeszcze nie jadłaś dyniowego sernika, to zdecydowanie warto to czym prędzej zmienić. My polecamy szczególnie mus z dyni, jako mało popularny, a jednak bardzo pyszny deser. Wystarczy pieczoną dynię zblendować, dolać odrobinę mleka i zagotować w garnku. Do takiej masy dodajemy pół galaretki cytrynowej (lub pomarańczowej) i trochę waniliowego aromatu.
Reklama
Wyłóż wszystko do pucharków, a wierzch deseru oblej bitą śmietaną. Po schłodzeniu smakuje wybornie.
dynia hokkaido
canva.com

Przepisy z dynią hokkaido

Do takich popisowych dań z dynią hokkaido  należą również placuszki z piekarnika, lub z patelni. To odpowiednik placków ziemniaczanych i w zasadzie można dodać do ciasta odrobinę tartych ziemniaków. Dynię najlepiej najpierw podpiec, bo trudno będzie podzielić ją na kawałki przed taką obróbką. Później ją blendujemy. Dodajemy starte na tarce ziemniaki (lub nie), trochę mąki, jajko, ulubione przyprawy i smażymy placuszki na patelni, lub pieczemy w piekarniku.
Reklama
Warto je podać z jogurtowym sosem.

Pieczona dynia hokkaido

Pieczoną dynię hokkaido można traktować jako oddzielne danie, choć tak naprawdę jest bazą do poszczególnych potraw. Ale po upieczeniu, można zrobić z niej przepyszną pastę do kanapek. Wystarczy dodać do niej cebulę, czosnek, suszone pomidory, odrobinę oliwy i wszystko zblendować. Polecamy dodać jeszcze drobno posiekaną pietruszką. Pyszności!

Zupa dyniowa

Gdy mamy sezon na dynie, warto ugotować sobie choć raz kremową zupę dyniową. Choć jesteśmy przekonani, że gdy już jej spróbujesz, zupa dyniowa skradnie Twoje serce. Na początek standardowo pieczemy dynię. Oddzielamy miąższ od skórki i wrzucamy go do garnka. Warzywa jak na rosół obieramy i kroimy drobno.
Reklama
Potrzebujemy też kilku ziemniaków i czosnku. Do warzyw dolewamy wodę i gotujemy aż zmiękną. Blendujemy warzywa, a zupę zaprawiamy jogurtem naturalnym lub śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Curry z dyni

Piąta propozycja na przepis z dyni Hokkaido, to curry z dyni. Tym razem dyni nie pieczemy. Należy ją obrać (po umyciu) i pokroić w kosteczkę. Kroimy też cebulę , a także obrany imbir. Podsmażamy cebulę na patelni i dorzucamy imbir, a później jeszcze odrobinę gotowej pasty curry. Na koniec wrzucamy dynię i pokrojone orzeszki (na przykład nerkowce, lub ziemne. Albo jedne i drugie). Po około 5 minutach zalewamy wszystko puszką mleczka kokosowego i gotujemy jeszcze przez około 15 minut pod przykryciem. Doprawiamy i podajemy na przykład z ryżem. Smacznego.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama