Canva.com
5 pomyłów na dania z dynią hokkaido
Niekwestionowaną królową produktów, z których chętnie gotujemy w październiku i listopadzie jest dynia. Przepisy z dynią w roli głównej są zwykle proste, niskokaloryczne i niezwykle smaczne. Dziś na tapetę bierzemy dynię hokkaido – czyli jedną z najpopularniejszych odmian. Co można z niej przygotować? I jak właściwie tę odmianę rozpoznać? Sprawdź!
Reklama
Dynia Hokkaido – jak ją rozpoznać?
Właściwie trudno pomylić dynię hokkaido z innymi jej odmianami. Jest do dynia japońska o (raczej) niewielkich rozmiarach, która charakteryzuje się głównie kształtem. Nie jest idealnie okrągła, jak jej siostry z innych odmian, a jest spłaszczona. Ma cieniutką skórkę i bardzo zwarty, przepyszny miąższ, to też przez wiele osób jest uznawana za królową dyń.Dynia Hokkaido w kuchni
Z dyni Hokkaido można przygotować cały ogrom pyszności. Począwszy od aromatycznej zupy krem, po przeróżne desery. Jeśli nigdy jeszcze nie jadłaś dyniowego sernika, to zdecydowanie warto to czym prędzej zmienić. My polecamy szczególnie mus z dyni, jako mało popularny, a jednak bardzo pyszny deser. Wystarczy pieczoną dynię zblendować, dolać odrobinę mleka i zagotować w garnku. Do takiej masy dodajemy pół galaretki cytrynowej (lub pomarańczowej) i trochę waniliowego aromatu.Reklama
canva.com
Przepisy z dynią hokkaido
Do takich popisowych dań z dynią hokkaido należą również placuszki z piekarnika, lub z patelni. To odpowiednik placków ziemniaczanych i w zasadzie można dodać do ciasta odrobinę tartych ziemniaków. Dynię najlepiej najpierw podpiec, bo trudno będzie podzielić ją na kawałki przed taką obróbką. Później ją blendujemy. Dodajemy starte na tarce ziemniaki (lub nie), trochę mąki, jajko, ulubione przyprawy i smażymy placuszki na patelni, lub pieczemy w piekarniku.Reklama
Pieczona dynia hokkaido
Pieczoną dynię hokkaido można traktować jako oddzielne danie, choć tak naprawdę jest bazą do poszczególnych potraw. Ale po upieczeniu, można zrobić z niej przepyszną pastę do kanapek. Wystarczy dodać do niej cebulę, czosnek, suszone pomidory, odrobinę oliwy i wszystko zblendować. Polecamy dodać jeszcze drobno posiekaną pietruszką. Pyszności!Zupa dyniowa
Gdy mamy sezon na dynie, warto ugotować sobie choć raz kremową zupę dyniową. Choć jesteśmy przekonani, że gdy już jej spróbujesz, zupa dyniowa skradnie Twoje serce. Na początek standardowo pieczemy dynię. Oddzielamy miąższ od skórki i wrzucamy go do garnka. Warzywa jak na rosół obieramy i kroimy drobno.Reklama
Curry z dyni
Piąta propozycja na przepis z dyni Hokkaido, to curry z dyni. Tym razem dyni nie pieczemy. Należy ją obrać (po umyciu) i pokroić w kosteczkę. Kroimy też cebulę , a także obrany imbir. Podsmażamy cebulę na patelni i dorzucamy imbir, a później jeszcze odrobinę gotowej pasty curry. Na koniec wrzucamy dynię i pokrojone orzeszki (na przykład nerkowce, lub ziemne. Albo jedne i drugie). Po około 5 minutach zalewamy wszystko puszką mleczka kokosowego i gotujemy jeszcze przez około 15 minut pod przykryciem. Doprawiamy i podajemy na przykład z ryżem. Smacznego.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Zupa dyniowa – przepis na szybką zupę z mlekiem kokosowym
Zupa dyniowa jest prawdopodobnie najbardziej popularnym jesiennym daniem. Nie ma w tym nic dziwnego! Jest nie tylko pyszna, rozgrzewająca, ale posiada też szereg właściwości prozdrowotnych. Ma dużo wartości odżywczych, witamin oraz minerałów, a do tego jest też niskokaloryczna. Nic tylko jeść!
3 pomysły na to, co zrobić z dyni
Wię
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl