Placuszki z jabłkami posypane cukrem pudrem. Obok jabłka, cynamon.

Najlepsze placuszki z jabłkami - prosty i szybki przepis

Placuszki z jabłkami są banalne w wykonaniu, a przede wszystkim pyszne. Do ich wykonania są potrzebne składniki dostępne w każdej kuchni. Jeśli cenisz proste przepisy i masz ochotę na coś szybkiego, a zarazem wyjątkowo smacznego, koniecznie sprawdź jak je zrobić! To danie idealne na przekąskę czy podwieczorek. Spokojnie możesz też je przygotować dla dzieci, wystarczy, że nie dodasz cukru i będziesz smażyć na mniejszej ilości cukru.
Reklama

Placuszki z jabłkami — składniki

Te rzeczy na pewno masz w domu! Znajdziesz je w każdej kuchni: dwa jabłka
  • dwie czubate łyżki mąki
  • dwa jajka
  • opcjonalnie: cukier puder (może też być zwykły)
  • olej do smażenia
Placuszki i jabłko.
Canva

Placuszki z jabłkami — jak je przygotować krok po kroku

  1. Rozbij jajka do miseczek i roztrzep widelcem.
  2. Umyj i obierz jabłka.
  3. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach (koniecznie muszą być duże).
  4. Odlej nadmiar płynu z owoców. Możesz je też odsączyć papierowym ręcznikiem.
  5. Połącz jabłka z jajkami.
  6. Teraz możesz dodać cukru, nie jest to jednak konieczne.
  7. Dodaj mąkę.
  8. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  9. Rozgrzej patelnię i polej ją niewielką ilością oleju.
  10. Nakładaj powstałą masę łyżką na patelnię.
  11. Kiedy placuszki zarumienią się od spodu, przewróć je na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
  12. Gotowe! Możesz nakładać na patelnię kolejną porcję.

Z czym podawać placuszki z jabłkami? Na jakie posiłki?

Gotowe placki będą smakować obłędnie z cukrem pudrem.
Reklama
Dobrym rozwiązaniem jest też podanie ich z jogurtem albo miodem. Placuszki z jabłkami sprawdzą się jako dodatek do śniadania albo na drugie śniadanie czy podwieczorek. Możesz serwować je razem z owocami i przetworami mlecznymi.
Reklama
Jabłko i mąka. W tle orzech i szyszka.
Canva

Przepis, który możesz dowolnie modyfikować

W zależności od tego, co masz w kuchni, możesz eksperymentować w trakcie przygotowywania placuszków. Zamiast cukru przed smażeniem, dodaj miodu albo daktyli. Jeśli masz ochotę na przyprawy — idealny będzie cynamon. Łyżka mleka/ jogurtu/ śmietany dodana do surowego ciasta podkręci smak placków z jabłkami. Jeśli usmażysz je na maśle klarowanym — też będą przepyszne. Możesz spróbować też zrobić placuszki bananowo-jabłkowe.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama