Świąteczny makowiec Ewy Wachowicz – przepis na makową struclę
(Aktualizacja: 25 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Świąteczny makowiec na wigilijnym stole to pozycja obowiązkowa! W końcu według tradycji – ten, kto nie zje, choć odrobiny maku na wigilijnej wieczerzy, ten szczęścia nie zazna przez kolejne 12 miesięcy. Mimo iż mak w kuchni można wykorzystać na wiele rozmaitych sposobów, to nadal najpopularniejszym są słodkie wypieki z makiem. Zobacz jak zrobić wigilijny makowiec według przepisu Ewy Wachowicz!
Reklama
Makowiec zawijany Ewy Wachowicz, czyli makowa strucla
Tradycyjne dania wigilijne śmiało można podzielić według znanego kulinarnego schematu na przystawki, dania główne oraz desery, gdzie absolutnym faworytem w większości polskich domów jest tradycyjny makowiec. Jak zrobić dobry makowiec? Jeśli zadajesz sobie to pytanie, to koniecznie musisz wypróbować przepisu Pani Ewy. Proporcje składników uwzględnione w przepisie wystarczą do przygotowania aż dwóch zawijanych makowców. Makowiec to przede wszystkim aromatyczna masa makowa – zacznij od jej przygotowania. Pamiętaj o dobrej jakości maku ze sprawdzonego źródła.canva.com
Jak zrobić masę makową na makowiec
Składniki- 0,5 kg maku
- 20 g drożdży
- 0,5 l mleka
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka marmolady
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko całe
- 1 białko
- 100 g rodzynków
- 200 g cukru pudru
- 100 g migdałów
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki naturalnego miodu
- Mak przesyp do szklanej miski i zalej ciepłym mlekiem. Pozostaw go na 30 minut do nasiąknięcia
- Po tym czasie przecedź ziarna maku (nie wylewaj mleka – będzie Ci jeszcze potrzebne) i dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia
- Następnie w mleku po maku rozetrzyj drożdże z cukrem i dodaj je do zmielonego maku. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy
- Dodaj resztę składników i również wszystko dokładnie ze sobą pomieszaj
Reklama
canva.com
Świąteczny makowiec Ewy Wachowicz
Składniki- 400 g mąki
- 250 g masła
- 50 g drożdży
- szklanka śmietany
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
- Zacznij od przesiania mąki przez sito i wysiekania jej z masłem o temperaturze pokojowej
- Do śmietany dodaj drożdże z cukrem i dokładnie rozetrzyj, a następnie połącz je z mąką i masłem oraz resztą składników
- Energicznie wyrabiaj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia pod nakryciem z bawełnianej ściereczki
- Po wyrośnięciu ciasta ponownie zacznij je wyrabiać do momentu, gdy nie będzie przywierać do stolnicy. Gotowe ciasto podziel na dwie części
- Każdy z kawałków należy rozwałkować, posmarować białkiem i nałożyć masę makową, a następnie zawinąć. Przed pieczeniem pozostaw rolady do wyrośnięcia na ok. 25 minut
- Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl