Wigilijna zupa grzybowa – przepis Magdy Gessler
(Aktualizacja: 25 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wigilijna zupa grzybowa to danie, bez którego trudno sobie wyobrazić wieczerzę 24 grudnia. Świąt Bożego Narodzenia to nie tylko czas karpia i barszczu. To przede wszystkim czas niezwykle aromatycznych potraw na bazie suszonych grzybów. Tradycyjną zupę na wigilijnym stole podaje się zamiast barszczu z uszkami. Jak zrobić idealną grzybową? Przepis Magdy Gessler rozwiewa wszelkie wątpliwości!
Reklama
Wigilijna zupa grzybowa – przepis Magdy Gessler
Zupa grzybowa babci jest oczywiście najlepsza, ale w sytuacji gdy musisz przygotować ją samodzielnie, najlepiej sprawdzi się przepis na wigilijną zupę grzybową popularnej restauratorki i osobowości telewizyjnej – Magdy Gessler! Składniki- 250 g suszonych grzybów
- 3 marchewki
- 2 pory
- 1 seler
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 pietruszka
- 1 duża biała cebula
- 2 łyżki masła
- 180 g sera korycińskiego z czarnuszką
- 1,5 l bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz
canva.com
Jak przygotować tradycyjną zupę grzybową
Przepis jest banalnie łatwy w przygotowaniu i nie wymaga ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych.Reklama
- Suszone grzyby warto zamoczyć dzień wcześniej w niewielkiej ilości wody, którą należy pozostawić i wykorzystać w dalszej części przepisu
- Obierz warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki, natomiast namoczone grzyby pokrój w cienkie paski
- Do dużego garnka dodaj masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę, która powinna zostać delikatnie zeszklona. Przypalona cebula spowoduje gorzki posmak zupy
- Kolejnym krokiem jest dodanie do zeszklonej cebulki posiekanych wcześniej grzybów oraz warzyw. Następnie podsmaż zawartość garnka ciągle mieszając przez ok. 30 sekund
- Podsmażone warzywa z grzybami grzyby zalej bulionem i wodą pozostałą z namaczania suszonych grzybów. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż warzywa uzyskają odpowiednią miękkość – ok. 50 minut
- Po tym czasie wyłącz palnik i dodaj do zupy pokrojony w drobną kostkę ser koryciński. To również dobry moment na doprawienie potrawy solą oraz pieprzem
Z czym podawać wigilijną zupę grzybową
Wigilijna zupa z grzybów może być podawana zarówno z grzankami, jak i z makaronem.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl