Dieta mamy karmiącej

Dieta mamy karmiącej

Jeśli kobieta karmi swoje dopiero co narodzone dziecko piersią powinna zwracać uwagę na to co je. Nie oznacza to jednak całkowitej rezygnacji z części produktów. Początkowo możemy jeść zupełnie normalnie. Należy jednak przyglądać się jak reaguje nasza pociecha, na pokarm, który zostanie wytworzony po niektórych pokarmach. Są dzieci, które mają znacznie silniejszą tendencję do kolek, niektóre mogą odrzucać pierś ze względu na smak mleka. Wówczas należy przyjrzeć się swojej diecie i kolejno podejmować próby eliminacji składników w niej zawartych aż odkryjemy, co nie odpowiada naszemu szkrabowi.
Reklama
  1. Pokarmy wzdymające – zaleca się unikanie tego rodzaju produktów (groch, fasola itp.) mogą one stanowić przyczynę pojawianie się kolek u maluchów.
  2. Kawa i herbata – nie są całkowicie zabronione. Tutaj istotny jest umiar. Pij maksymalnie dwie kawy dziennie i nie przekraczaj ilości 5 herbat. Pamiętaj że znajdują się w nich takie składniki jak kofeina oraz teina. Z całą pewnością odczuwasz ich silne działanie pobudzające i dzięki temu czujesz się lepiej, szczególnie jeśli musisz w nocy wstawać aby nakarmić malucha. Jednak składniki te mogą przenikać do pokarmu i pobudzać również dziecko a dodatkowo w dużych ilościach są niezdrowe.
  3. Herbatki na laktację – dzisiaj znacznie mniej popularne, jednak jeśli kobiety mają problemy z laktacją to w poradniach są one szeroko polecane. Nawet gdy same ich składniki nie powodują gwałtownego przyrostu pokarmu to zadziała efekt placebo, a duża część procesu karmienia leży w naszej głowie tak więc warto skorzystać z rad naszych mam oraz babć i wypijać bawarkę czyli herbatę z mlekiem. Sprawdzą się również herbatka anyżowa czy z kopru włoskiego. W aptece zapytaj o specjalne mieszanki ziołowe dla kobiet karmiących.
  4. Duże posiłki – to że kobieta w ciąży i w okresie karmienia piersią powinna jeść za dwoje jest mitem. Z całą pewnością potrzebuje ona w tym okresie nieco więcej kalorii jednak z całą pewnością nie musi ona być podwójna. Przede wszystkim wsłuchuj się w swój organizm oraz w potrzeby dziecka. Gdy karmisz piersią potrzebujesz jedynie około 500 kalorii więcej w ciągu dnia niż normalnie. Objadanie się nie ma sensu, gdyż ani ty ani dziecko nie będziecie w stanie spalić zbyt wygórowanej ilości energii, a kilogramy które mogą się przez to pojawić będą bardzo trudne do zrzucenia.
  5. Płyny – dostarczaj je do organizmu w różnej postaci. Jednak pamiętaj aby było ich co najmniej 2-2,5 litra na dzień.
  6. Nabiał – rezygnacja z mleka z powodu obawy przed pojawieniem się u dziecka alergii, tak na wszelki wypadek jest wyssaną z palca bzdurą. Mama, która karmi piersią powinna spożywać co najmniej dwa produkty z kategorii nabiału dziennie. Jednocześnie obserwuj malucha i jeśli pojawią się symptomy alergii skonsultuj się z pediatrą. Nie podejmuj działań na własną rękę.
  7. Jajka – warto zjadać je co najmniej kilka razy w tygodniu, gdyż stanowią świetne źródło białka, które jest dobrze przyswajalne przez nasz organizm. Wpłynie to pozytywnie na dietę mamy jak i na wzrost dziecka, gdyż białko stanowi element budulcowy wielu tkanek w tym mięśni. Dziecko otrzyma pełnowartościowy pokarm i będzie się lepiej rozwijało.

Co je mama karmiąca w ciągu dnia?

Przede wszystkim starajmy się zadbać o regularność posiłków.
Reklama
To bardzo ważne dla naszego zdrowia i figury a także dla ciągłości karmienia. Ilość posiłków powinna być równa każdego dnia. Nie popadajmy w skrajności i nie rozpoczynajmy od razu wyczerpującej diety. Nasz organizm musi wrócić do normy po okresie ciąży i po porodzie. Jedzmy regularnie i zbilansowanie, często przystawiajmy malucha do piersi i chodźmy na długie spacery.

Śniadanie

Ten posiłek musi cię nasycić i dać energię na cały nadchodzący, pełen wyzwań dzień. Pamiętaj jednak aby był również lekki. Świetnie sprawdzą się płatki kukurydziane na mleku bądź muesli. Również polecane są kanapki przygotowane na ciemnym, pełnoziarnistym pieczywie czy gotowane jajka.
Reklama
Do tego napój – może to być bawarka, kawa zbożowa, herbatka owocowa lub woda.

II śniadanie

Ten posiłek stanowi niejako przekąskę pomiędzy głównymi daniami. Świetnie sprawdzi się jogurt. Dla urozmaicenia można mieszać go z różnymi owocami, bądź w niektóre dni zjeść jedynie owoc.

Obiad

Możesz przygotować dowolne danie obiadowe. Nawet jeśli znajdą się w nim produkty wzdymające. Nie zostało naukowo potwierdzone, że jeśli mama je takie składniki to działają one identycznie na dziecko jak na nią. Po zjedzeniu należy obserwować malucha i jeśli pojawi się u niego ból brzuszka to zrezygnować z tych produktów. Zaleca się zjadanie co najmniej raz na tydzień morskiej ryby, której mięso jest bogate w jod, a nasze zapotrzebowanie na ten pierwiastek po porodzie wzrasta o bagatela 20%. Z mięs poleca się wołowinę, mięso królika oraz drób. Dodatkowo wskazane są równego rodzaju warzywa, które powinno się spożywać nawet kilka razy na dzień. Posiłki warto przygotowywać na parze bądź piec, w ten sposób zachowują one wiele swoich cennych składników odżywczych. Dodatkowo jeśli zainwestujesz w zakup parowaru to przygotujesz w nim bez problemu wszystkie elementy obiadu – wystarczy w osobnych pojemnikach umieścić konkretne składniki, nastawić czas i czekać.
Reklama
Wszystko zrobi się samo a ty zyskasz czas, którego w pierwszych miesiącach po porodzie tak brakuje.

Podwieczorek

Tutaj świetną przekąską będą różnego rodzaju bakalie, są jednak dość kaloryczne. Jeśli chcesz szybciej wrócić do formy sprzed ciąży zdecyduj się raczej na owoc (początkowo lepiej rezygnować z cytrusów) bądź lekką sałatkę warzywną.

Kolacja

Mitem jest, że koniecznie trzeba ją zjeść do godziny 18 lub co najmniej 4 godziny przed położeniem się spać. Możesz zjeść nawet godzinę przed pójściem do łóżka, jednak unikaj cukrów prostych. Wieczorny posiłek powinien być lekkostrawny, aby trawienie nie było zbyt wielkim wysiłkiem dla organizmu, jak również sycący, gdyż większość mam musi w nocy co najmniej kilka razy wstać aby nakarmić malucha. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie kanapek z ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa, z wędliną własnej produkcji – upieczony kawałek drobiu, do tego dodajmy warzywa – ogórki, pomidory. Posiłek można zakończyć zjedzeniem jakiegoś owocu. Marta  
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama