Jak zrobić karpia w galarecie bez żelatyny – przepis wigilijny
Karp w galarecie na wigilijnym stole to jedna z najpopularniejszych potraw zaraz obok smażonego karpia, pierogów, czy czerwonego barszczu z uszkami. Smaczne i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu danie wymaga użycia żelatyny, jednak z łatwością możesz zastąpić ją innym składnikiem. Jak zrobić wigilijnego karpia w galarecie bez użycia żelatyny? Wyjaśniamy!
Reklama
Karp w galarecie na wigilię – czym zastąpić żelatynę
Tradycyjne potrawy wigilijne to przede wszystkim karp przygotowywany na kilka różnych sposobów – między innymi w galarecie. Niestety jednym z kluczowych składników tak przygotowanej ryby jest żelatyna, czyli środek pochodzenia zwierzęcego, który ma zarówno wielu zwolenników jak i przeciwników. Okazuje się jednak, że proszek produkowany z odpadów zwierzęcych zawierający kolagen można wykluczyć z kuchni zastępując go agarem (agar-agar). Jest to środek pochodzenia roślinnego, który po rozpuszczeniu w gorącej cieczy, tężeje gdy temperatura spadnie do 30-40°C. Gdzie kupić agar? Substancja dostępna jest niemalże w każdym sklepie ze zdrową żywnością i w większości wielkopowierzchniowych sklepów samoobsługowych.canva.com
Przepis na karpia w galarecie bez żelatyny
Składniki- 1 cały karp
- 1 łyżeczka agaru w proszku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 4 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- przyprawy: sól i pieprz
- 2,5 l wody
- Karpia oczyść i wyfiletuj zostawiając głowę oraz ogon. Filety ryby pokrój na niewielkie kawałki
- Duży garnek zalej wodą i dodaj do niego głowę karpia, ogon, warzywa oraz przyprawy. Gotuj pod przykryciem na niewielkim płomieniu przez ok. 45 minut
- Następnie dodaj do bulionu pokrojony na drobne kawałki filet karpia i ponownie gotuj wywar przez 25 minut
- Po tym warzywa wyjmij na talerz, a bulion przecedź przez sitko. Głowę karpia i ogon wyrzuć – nie będziesz ich już potrzebować
- Do gorącego jeszcze bulionu wsyp jedną łyżeczkę agaru i dokładnie wymieszaj, aby proszek się rozpuścił
- Ugotowane kawałki karpia ułóż w półmiskach, a obok nich pokrojone na drobne plastry ugotowane w bulionie warzywa
- Bulion rozlej do półmisków z rybą i pozostaw do ostygnięcia, a następnie schowaj naczynia do lodówki, by galaretka z agaru całkowicie stężała
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl