karp w galarecie

Jak zrobić karpia w galarecie bez żelatyny – przepis wigilijny

Karp w galarecie na wigilijnym stole to jedna z najpopularniejszych potraw zaraz obok smażonego karpia, pierogów, czy czerwonego barszczu z uszkami. Smaczne i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu danie wymaga użycia żelatyny, jednak z łatwością możesz zastąpić ją innym składnikiem. Jak zrobić wigilijnego karpia w galarecie bez użycia żelatyny? Wyjaśniamy!
Reklama

Karp w galarecie na wigilię – czym zastąpić żelatynę

Tradycyjne potrawy wigilijne to przede wszystkim karp przygotowywany na kilka różnych sposobów – między innymi w galarecie. Niestety jednym z kluczowych składników tak przygotowanej ryby jest żelatyna, czyli środek pochodzenia zwierzęcego, który ma zarówno wielu zwolenników jak i przeciwników. Okazuje się jednak, że proszek produkowany z odpadów zwierzęcych zawierający kolagen można wykluczyć z kuchni zastępując go agarem (agar-agar). Jest to środek pochodzenia roślinnego, który po rozpuszczeniu w gorącej cieczy, tężeje gdy temperatura spadnie do 30-40°C. Gdzie kupić agar? Substancja dostępna jest niemalże w każdym sklepie ze zdrową żywnością i w większości wielkopowierzchniowych sklepów samoobsługowych.
gotowy karp w galarecie na szklanym półmisku
canva.com

Przepis na karpia w galarecie bez żelatyny

Składniki
  • 1 cały karp
  • 1 łyżeczka agaru w proszku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • przyprawy: sól i pieprz
  • 2,5 l wody
Przygotowanie krok po kroku
  1. Karpia oczyść i wyfiletuj zostawiając głowę oraz ogon. Filety ryby pokrój na niewielkie kawałki
  2. Duży garnek zalej wodą i dodaj do niego głowę karpia, ogon, warzywa oraz przyprawy. Gotuj pod przykryciem na niewielkim płomieniu przez ok. 45 minut
  3. Następnie dodaj do bulionu pokrojony na drobne kawałki filet karpia i ponownie gotuj wywar przez 25 minut
  4. Po tym warzywa wyjmij na talerz, a bulion przecedź przez sitko. Głowę karpia i ogon wyrzuć – nie będziesz ich już potrzebować
  5. Do gorącego jeszcze bulionu wsyp jedną łyżeczkę agaru i dokładnie wymieszaj, aby proszek się rozpuścił
  6. Ugotowane kawałki karpia ułóż w półmiskach, a obok nich pokrojone na drobne plastry ugotowane w bulionie warzywa
  7. Bulion rozlej do półmisków z rybą i pozostaw do ostygnięcia, a następnie schowaj naczynia do lodówki, by galaretka z agaru całkowicie stężała
Karpia w galarecie podawaj z kawałkiem cytryny i świeżym pieczywem.
Reklama
Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama