Ser z orzechów nerkowca. Apetyczny serek nie tylko dla wegan
Ser z orzechów nerkowca to jeden z najbardziej popularnych zastępników nabiału. Jest pożywny i świetnie komponuje się z różnorodnymi przyprawami i dodatkami. Doceniają go nie tylko weganie, ale również osoby zmagające się z nietolerancją laktozy. Co więcej, jego wykonanie jest banalnie proste – bez trudu przygotują go nawet ci, którzy nie posiadają doświadczenia w sztuce serowarstwa.
Reklama
Orzechy nerkowca – odżywcza bomba
Nerkowce cenione są nie tylko ze względu na swój smak, ale również za właściwości prozdrowotne. Według naukowców mogą bowiem wspierać pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Przydają się również jako składniki diety odchudzającej i zapobiegającej nadciśnieniu. Jeśli jedzenie samych orzechów wydaje Ci się nieco monotonne, serek z nerkowców będzie ciekawym urozmaiceniem posiłków.Canva
Ser z orzechów nerkowca – jak go przygotować?
Konsystencja sera zależy od ilości dodanej wody – pamiętaj jednak, by nie dolewać jej zbyt dużo, bo utrudni to proces twardnienia masy.Reklama
Składniki
- 200 g namoczonych nerkowców
- 200 g surowych nerkowców
- 100 ml wody
- 130 ml płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 0,5 grama żywych kultur bakterii
- wybrane przyprawy i dodatki
Canva
Przygotowanie
1. 200 g nerkowców zalej zimną wodą i odstaw na 8 godzin. Orzechy odcedź i przepłucz pod strumieniem wody. 2. Zagotuj wodę.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Tarcie sera to udręka? Zrób to, a problem czyszczenia tarki zniknie
Ucieranie sera może być czasami nieco uciążliwe, zwłaszcza gdy ser przykleja się do tarki i utrudnia proces. W tym artykule dowiesz się o prostym triku, który może sprawić, że ucieranie sera stanie się o wiele łatwiejsze.
Biały ser już nigdy nie spleśnieje. Wystarczy kostka cukru
Biały ser to nie tylko smaczny i wszechstronny produkt, ale także składnik wielu potraw. Niestety, pleśń może szybko się na nim pojawić, a sucha i niesmaczna warstwa to ostatnia rzecz, jaką chcielibyśmy znaleźć na naszym ulubionym serze.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl