Jak zbierać grzyby? Czyli podstawowe zasady dla grzybiarzy amatorów
Rozpoczynając swoją przygodę ze zbieraniem grzybów warto zapoznać się z dostępnymi na rynku atlasami grzybów. Czasami jednak bardzo trudno odróżnić w rzeczywistości i na rysunku w książce dwa bardzo podobne do siebie grzyby – jeden jadalny a jeden trujący. To największy problem nowych grzybiarzy, dlatego też najlepiej stosować się do jednej wypracowanej zasady: Zbieramy tylko grzyby, co do których jesteśmy 100% pewni, że są jadalne.
Reklama
Koszyczek na grzyby i ktoś do pomocy
Jeśli mamy taką możliwość to na jedno z pierwszych grzybobrań najlepiej wziąć kogoś doświadczonego do pomocy. Pomoże on nie tylko odnajdować grzyby i nauczyć nas tej sztuki, ale przede wszystkim będzie chodzącym „atlasem” i będzie pokazywał nam, co zbierać można, a czego nie – na przykładzie, w realnym życiu, w lesie, nie na kartach choćby najlepszej książki. Takie doświadczenia są zazwyczaj bardziej pouczające. Przy kimś z doświadczeniem będziemy się także sami czuli znacznie pewniej. Lepiej zawsze jest zapytać kogoś o radę, bo jak mówi przysłowie: kto pyta, nie błądzi. A dlaczego na grzyby należy zabrać koszyczek wiklinowy? Ponieważ zebrane grzyby do siatek foliowych i reklamówek bardzo szybko się popsują.Reklama
Co jeszcze na grzybobranie?
Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w nieprzemakalną kurtkę wiatrówkę – musi być ciepła, ale i przewiewna. Dobre będą również duże kalosze i ciepłe skarpety w środku – poranna rosa dopadnie każdego, kto założy inne buty. Grzyby lubią miejsca mokre, więc nawet jeśli na grzybobranie wybierzemy się o innej porze dnia, najpewniej i tak zamoczymy swoje buty. Warto wziąć ze sobą również nożyk, który posłuży do poradzenia sobie z brzydko wyrwanymi grzybkami.Zasady odpowiedzialnego grzybiarza
Odpowiedzialny grzybiarz zawsze sprawdza zebrane grzyby przynajmniej w dwóch dostępnych źródłach. Można zapytać osobę bardziej doświadczoną i sprawdzić w atlasie, lub sprawdzić w dwóch atlasach.Reklama
Reklama
Jak wyrywać grzyby?
Przede wszystkim należy pamiętać, aby nigdy nie ucinać grzyba. Pozostawiona część zacznie gnić, a to bardzo zaszkodzi całej grzybni, nawet całkowicie ją niszcząc. Grzyby należy wyrywać w całości, lekko wykręcając je z ziemi, trzymając za jego trzon. Następnie miejsce po wyrwaniu lekko przykrywamy ziemią, aby stworzyć warunki do rozwoju innych grzybów. W koszyku umieszczamy grzyby trzonkami do góry.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Dlaczego dzieci nie mogą jeść grzybów?
Wiele osób uwielbia grzyby i wykorzystuje je w różnych potrawach. Jednak, gdy chodzi o dzieci, istnieje wiele powodów, dla których nie powinny one spożywać grzybów. W tym artykule omówimy główne powody, dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów i jakie mogą być potencjalne zagrożenia dla ich zdrowia.
Grzyby w ciąży - czy są bezpieczne?
Jednym z często zadawanych pytań przez kobiety w ciąży jest, czy mogą jeść grzyby. Odpowiedź jest pozytywna - grzyby w ciąży są dozwolone i mogą być nawet polecane jako zdrowy składnik diety. Jednak istnieje pewien warunek, który należy spełnić, aby spożywanie grzybów było bezpieczne dla przyszłej mamy i dziecka.
Jak suszyć grzyby? Przepisy i porady dla początkujących
Zastanawiałaś się, jak suszyć grzyby w domu? Suszenie grzybów to doskonały sposób na przedłużenie ich trwałości i zachowanie ich smaku i aromatu na dłużej. Zdradzamy najlepsze sposoby na suszenie grzybów!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl