Chciałabym przybliżyć tę tematykę wskazując po jednej moim zdaniem, najbardziej charakterystycznej potrawie z różnych krajów:
1. KUCHNIA FRANCUSKA - Crème brûlée – jeden z najlepiej znanych na świecie deserów, w dosłownym tłumaczeniu oznacza przypalony krem, jednak jest do smakołyk w pełni wyjątkowy.
2. KUCHNIA HISZPAŃSKA – paella – danie przygotowywane z ryżu mięsem, owocami morza i innymi dodatkami, zależnie od gustu. Nieodłącznie kojarzy się właśnie z tym krajem.
3. KUCHNIA GRECKA – moussaka – zapiekanka na bazie bakłażanów i mięsa mielonego z sosem beszamelowym, to jedno ze sztandarowych greckich dań.
4. KUCHNIA WŁOSKA – spaghetti –przygotowywane na różne sposoby, z wieloma dodatkami, to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych dań we Włoszech.
5. KUCHNIA NIEMIECKA – golonka po bawarsku, kuchnia niemiecka bezsprzecznie kojarzy się z mięsami dość tłustymi i piwem.
6. KUCHNIA BUŁGARSKA – sałatka szopska – skład zbliżony do sałatki greckiej, jej podstawowe komponenty to świeże warzywa jak ogórek, pomidor czy papryka.
7. KUCHNIA WĘGIERSKA – gulasz – istnieją jego różne odmiany, najbardziej tradycyjne są te przygotowywane w
bograczu – wszystko w jednym garnku.
8. KUCHNIA TURECKA – kebab – coraz popularniejsze Fast foody na naszych ulicach, jednak bardzo rzadko zdarza się znaleźć ten tradycyjny, z mięsem baranim.
9. KUCHNIA JAPOŃSKA – suschi – wyjątkowy smak coraz szerzej doceniany na całym świecie, wiele osób zanim spróbuje i się rozsmakuje zastanawia się jak można jeść surowe ryby i owoce morza. Można, a nawet trzeba są bardzo zdrowe i przepyszne – zachęcam do spróbowania.
10. KUCHNIA CHIŃSKA – kaczka po seczuańsku – aromatyczna i pyszna, choć pracochłonna w przygotowaniu.
11. KUCHNIA WIETNAMSKA – sajgonki – inaczej krokiety wiosenne lub naleśniki wiosenne, wypełnione rozmaitymi farszami.
12. KUCHNIA MEKSYKAŃSKA – tortilla – kukurydziane placki nieodłącznie kojarzą się z tą kulturą, w ich wnętrzu czeka nas bogactwo warzyw, pyszne sosy i idealnie przygotowane mięso.
13. KUCHNIA ROSYJSKA – strogonow – można go podawać z ryżem lub makaronem. Rosyjski rodzaj gulaszu, bogaty w warzywa. Dość ciężkie danie idealne pod koniec zimy.
14. KUCHNIA KARAIBSKA – kurczak na słodko ze świeżymi owocami - ananas, brzoskwinia, mango, koskos – do wyboru. Pyszne, lekkie i zdrowe.
15. KUCHNIA AUSTRALIJSKA – pavlova – jedna z najlepszych bez na świecie, najlepszy z deserów, duża beza pokryta bitą śmietaną i świeżymi owocami.
16. KUCHNIA AMERYKAŃSKA – frytki – na różne sposoby – zwykłe pieczone w tłuszczu ziemniaczki lub np. z przyprawami bądź zapiekane z serem.
17. KUCHNIA TAJSKA – ostra zupa z krewetkami – wyraźny i wyjątkowy smak.
18. KUCHNIA INDYJSKA – małże masala – te niezwykle owoce morza w oryginalnych indyjskich przyprawach odpowiednio przygotowane są jednym z najsmaczniejszych znanych dań.
19. KUCHNIA CZESKA – utopenec – wywodząca się z Czech przekąska świetnie pasująca do piwa, są to małe serdelki marynowane z cebulą, papryką i przyprawami.
20. KUCHNIA UKRAIŃSKA – barszcz ukraiński – pyszna, sycąca zupa na bazie buraków z innymi pysznymi dodatkami.
Po naszej kulinarnej podróży dookoła świata zapraszam do przygotowywania we własnej kuchni potraw, które mogą znacząco odmienić nasz codzienny jadłospis. A znając podstawowe potrawy danej kuchni łatwiej szukać tego co nam naprawdę odpowiada.
Powodzenia.
Marta