Co zrobić z kaszy jaglanej? Poznaj najlepsze przepisy
Przepis na kotleciki
Reklama
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
1/2 szklanki kaszy jaglanej
pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
2 łyżki prażonego lnu
1 łyżka miękkiego masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do panierowania i smażenia:
6 łyżek tartej bułki
8 łyżek oleju
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 1 i 1/4 szklanki wody i gotujemy do wrzenia. Następnie dodajemy kaszę przez 10 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Jajka siekamy drobno i przekładamy je do miski. Do jajek dodajemy masło, kaszę, surowe jajo, prażony len i natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i z tak utworzonej masy formujemy kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej. Kotleciki należy smażyć na oleju oraz maśle do momentu, aż będą złote.
Przepis na pasztet
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
25 dag suchej ciecierzycy
1 surowe jajko
3 łyżki oleju
1/2 szklanki migdałów bez skórki
1/2 szklanki rodzynek
pęczek natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na noc.
Gotujemy kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 10 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Natkę pietruszki należy drobno posiekać a rodzynki zalać gorącą wodą. Z ciecierzycy odlewamy wodę i mielimy ją w maszynce. Do miski przekładamy kaszę, ciecierzycę, jajko, natkę pietruszki, olej, rodzynki z wody i migdały. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przepis na pulpety
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej50 dag mielonego mięsa z indyka1/2 szklanki rodzynek
1 surowe jajko
1 łyżeczka masła
pęczek natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprzsos:3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
2 czubate łyżki przecieru pomidorowegoPrzygotowanie:Gotujemy kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 10 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Natkę siekamy drobno, rodzynki kroimy na malutkie kawałki. Mieszamy mięso mielone z kaszą, natką, jajkiem i rodzynkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy pulpeciki. Zagotowujemy bulion i wkładamy do niego pulpety. Każdy z nich powinien gotować się około 3 minut. Po ugotowaniu wszystkich, z bulionu robimy sos. Dodajemy do niego przecier pomidorowy i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i ponownie wkładamy do garnka pulpety na około 3 minuty.
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Co zrobić żeby kasza była sypka?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować kaszę, a potem odkryć, że jest kleista i mało apetyczna? Nie martw się, to zdarza się wielu osobom. Ale dzięki kilku prostym trikom, możesz przygotować pyszną, sypką kaszę, która zachwyci Twoją rodzinę i gości. W tym artykule podpowiemy Ci, jak ugotować kaszę, aby była sypka i smaczna.
Kuskus : od sałatek po dania mięsne
Jeśli szukasz czegoś nowego i interesującego do swojej kuchni, warto zwrócić uwagę na kuskus. Ta mała kasza o tysiącletniej historii ma wiele do zaoferowania zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto wprowadzić kuskus do swojej diety oraz jak wykorzystać go w różnych przepisach.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl