Bądźmy fit! Przepisy na lekkie sałatki na wiosnę!
Wiosna często budzi w nas ochotę do poczynienia zmian w naszym życiu. Jedną z nich jest chęć utraty wagi, zmiany nawyków żywieniowych i pięknego wyglądu latem. Poznaj najlepsze pomysły na lekkie, pyszne sałatki, które możesz bezkarnie jeść nawet na diecie!
Reklama
Sałatka z bobem i kaszą kuskus
Składniki:
20 dag kaszy kuskus
40 dag bobu
1 cebula
1/2 czerwonej lub żółtej papryki
1/2 cytryny
natka pietruszki
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy gorącą wodą, solimy, przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Bób należy ugotować do ulubionej miękkości i przelać na koniec zimną wodą, zdejmując łupiny. Natkę pietruszki, cebulkę oraz paprykę kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem sojowym oraz oliwą.
Sałatka z serem pleśniowym i truskawkami
Składniki:
200 g truskawek
200 g rukoli
100 g sera pleśniowego
5 łyżek octu balsamicznego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Myjemy dokładnie truskawki i kroimy wedle uznania.
To samo robimy z rukolą, którą również możemy podrzeć na mniejsze kawałki. Ser rozdrabniamy i mieszamy wszystkie składniki. Na koniec polewamy octem balsamicznym i doprawiamy pieprzem i solą.
Sałatka z krewetkami i słonecznikiem
Składniki:
200 g ugotowanych, wcześniej przygotowanych krewetek
kilka liści sałaty
2 szczypiorki
cytryna czerwona
łyżka oleju rzepakowego
5 pomidorów
łyżka octu sherry 8%
10 dag zielonych oliwek
50 g słonecznika
zioła, sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i układamy na talerzu. Na sałacie umieszczamy pokrojone pomidory, obrane krewetki, drobno posiekaną cebulkę i oliwki. W międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając ocet sherry, przyprawy oraz olej rzepakowy. Całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami słonecznika.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Chińskie tofu z warzywami: Sekret kuchni azjatyckiej
Chińskie tofu z warzywami to smaczne i zdrowe danie, które jest popularne zarówno w kuchni chińskiej, jak i wśród miłośników wegetariańskiej kuchni z całego świata. Tofu, będące głównym składnikiem tego dania, jest bogate w białko roślinne i jest doskonałym źródłem składników odżywczych. W połączeniu z różnorodnymi warzywami, chińskie tofu staje się pełnowartościowym i sycącym posiłkiem.
Które warzywa są zdrowsze po ugotowaniu? Zaskakujące fakty dietetyczne
Jedzenie warzyw jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Ale czy wiesz, że sposób przygotowania warzyw może mieć wpływ na ich wartość odżywczą? Niektóre warzywa są lepsze po ugotowaniu, podczas gdy inne zachowują więcej składników odżywczych w surowej formie. Dowiedz się, które warzywa warto gotować, aby czerpać maksymalne korzyści zdrowotne.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl