Co przygotować z makaronu?

Co przygotować z makaronu?

MAKARON PO CHIŃSKU
Reklama
Składniki: 20 dag makaronu chińskiego olej rzepakowy 30 dag piersi z kaczki lub kurczaka 100 ml sosu ostrygowego 10 dag małych pomidorków papryczka chilli 8 - 10 krewetek 20 dag brokuła 2 średniej wielkości jajka 15 dag przełamanych na pół orzechów - np. nerkowca marynata: 3 łyżki stołowe ulubionego oleju starty korzeń imbiru 80 ml sosu sojowego Przygotowanie: Pierś z kaczki należy pokroić i zanurzyć w przygotowanej wcześniej marynacie. W międzyczasie przygotuj makaron. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż krewetki oraz kaczkę. Pamiętaj, żeby każdy produkt smażyć oddzielnie. Po przygotowaniu kaczki i krewetek, na podsmaż na patelni orzechy, pokrojony czosnek i cebulę oraz posiekaną papryczkę chilli. Po kilku minutach wbij do całości jajka, dodaj pomidorki, brokuły, kaczkę, krewetki i ugotowany wcześniej makaron.
Reklama
SAŁATKA MAKARONOWA Z MOZZARELLĄ I SZYNKĄ Składniki: 1 puszka kukurydzy 20 dag drobnego makaronu muszelki 15 dag szynki gotowanej 20 dag sera mozzarella 2-3 pomidory bazylia Sos: 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny skórka z ½ cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczki sosu Tabasco sól, cukier i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente i zostawiamy do wystudzenia. Szynkę, mozzarellę oraz pomidorki kroimy w kostkę. Makaron przekładamy do miseczki, dodajemy kukurydzę, szynkę, mozzarellę, pomidory i kukurydzę. Siekamy bazylię i dodajmy do całości. Łyżkę soku z cytryny mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i cukrem. Zalewamy całość i zostawiamy w lodówce do schłodzenia. Sos: jogurt mieszamy z majonezem i tabasco, skórką cytrynową, łyżką soku cytrynowego. Na koniec przyprawiamy pieprzem, cukrem oraz solą.
Reklama
Sałatkę polewamy sosem i mieszamy. MAKARON Z MANGO I KURCZAKIEM Składniki: 50 dag makaronu podwójny filet z piersi kurczaka świeże mango 30 dag jogurtu naturalnego średniej wielkości cebulka czerwona mała garstka startego świeżego imbiru czerwona papryka 3 ząbki czosnku oliwa pieprz, sól, sok z cytryny Przygotowanie: Makaron należy ugotować i przelać zimną wodą. Paprykę, czosnek, mango i cebulę drobno kroimy i odstawiamy. Mięso z piersi kurczaka również kroimy, przyprawiamy i smażymy. Po czym odkładamy mięso na talerz. W następnej kolejności podsmażamy cebulkę, paprykę, czosnek, imbir oraz mango. Po kilku minutach dokładamy jogurt naturalny oraz usmażonego wcześniej kurczaka i makaron. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama