Nowe wytyczne dotyczące diety dla sercowców
Jak się okazuje wszystko się zmienia, nawet zalecenia dotyczące diety dla osób cierpiących na choroby serca i układu krążenia. Przez lata obowiązywały zasady, których głównym zadaniem było obniżenie cholesterolu. Po dziesiątkach badań, okazało się, że nie wszystkie są aktualne. Zobacz, co się zmieniło w zaleceniach dietetycznych dla osób z chorobami układu krążenia.
Reklama
Dawniej
Dieta dla osób z chorobami serca i układu krążenia opierała się na kilku głównych zasadach. Przede wszystkim należało jeść produkty, które nie będą zwiększały ilości złego cholesterolu we krwi. Tym samym lekarze zalecali ograniczenie jedzenia czerwonego mięsa do kilku razy w miesiącu. Kolejnym zaleceniem było ograniczenie ilości spożywanych jajek. Uważano je za jeden z produktów, który najbardziej podnosi poziom cholesterolu we krwi. Kolejną zasadą było zmniejszenie ilości spożywanej soli, która ma wpływ na podwyższenie ciśnienia krwi. Zgodnie z zaleceniami w dziennym pożywieniu nie powinno być jej więcej niż łyżeczka. W ilość tą wliczana jest sól z solniczki, ale również ta dodawana do potraw gotowanych w domu i w kupowanych produktach takich jak pieczywo, wędliny czy sery. W zaleceniach chorzy mogli również przeczytać, że powinni jeść 5 porcji owoców lub warzyw dziennie.
Dziś
Obecnie główne zalecenia dietetyczne się nie zmieniły. Dieta powinna być tak skonstruowana, aby zmniejszyć ilość cholesterolu we krwi. Ponadto powinna być ograniczona ilość soli, która jest spożywana. Jednakże w nowych wytycznych dietetycznych uwzględniono wiele odkryć dietetycznych. Przede wszystkim specjaliści nadal zalecają dietę z ograniczoną ilością mięsa czerwonego. Ich zdaniem warto je zamienić na ryby, najlepiej morskie. Ogromną zmianą jest podejście do jajek kurzych. Do niedawna uważane były za najgorsze zło, a obecnie zaleca się ich jedzenie nawet po kilka w tygodniu. Z badań prowadzonych w laboratoriach wynika, że cholesterol w nich zawarty nie jest tak szkodliwy jak wcześniej myślano. Ponadto jajka zawierają duże ilości tłuszczy nienasyconych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm.
Warto wspomnieć, że nadal zaleca się jedzenie dużych ilości warzyw i owoców, które dostarczają m.in. witamin i składników mineralnych, niezbędnych do pracy serca. Ważne jest również to, że na liście produktów zalecanych pojawiły się produkty pełnoziarniste oraz chudy nabiał w postaci mleka, jogurtów, kefirów czy twarogu.
Poza dietą – ruch
W przypadku osób mających problemy z układem krążenia i sercem bardzo ważny jest ruch, zwłaszcza, jeśli odbywa się na świeżym powietrzu. To jaką aktywność wybierzemy zależy przede wszystkim od naszych predyspozycji. Jeśli lubimy biegać, jogging doskonale się sprawdzi. Dla osób lubiących gimnastykę idealnie nadają się ćwiczenia na siłowni. Jeśli z jakiś powodów ruch nie jest wskazany, wówczas warto wybierać się na spacery. Już 5-7 tys. kroków wystarczy, aby utrzymać w dobrej kondycji nasze serce.
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Ile kalorii ma alkohol?
Kiedy zastanawiasz się, ile kalorii ma alkohol, warto wiedzieć, że różne rodzaje alkoholu mają różną kaloryczność. Jeśli jesteś osobą, która dba o swoją wagę i chciałabyś schudnąć, ważne jest, abyś była świadoma ilości kalorii, które spożywasz podczas picia alkoholu. W tym artykule przedstawimy przelicznik kaloryczności dla różnych rodzajów alkoholu, abyś mogła podjąć świadome decyzje dotyczące swojej diety.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl