Pieprz – co powinnaś o nim wiedzieć
Pieprz to jedna z najpopularniejszych kuchennych przypraw. Korzystamy z niego codziennie doprawiając wszelkie potrawy. Dodawany jest do zup, mięs, przystawek a nawet deserów. Warto się jednak zastanowić ile wiemy o tej przyprawie, poza tym, że ma ostry smak.
Reklama
Pieprz – kolory
Pieprz powstaje z owoców rośliny rosnącej w Indiach. W zależności od tego w jakiej fazie dojrzewania zostanie on zerwany oraz jak przygotowany do użycia powstaje kilka różnych jego rodzajów różniących się kolorami.
Pieprz czarny – jest najpopularniejszym rodzajem pieprzu, który używamy w naszych kuchniach. Otrzymuje się go z niedojrzałych owoców, które są suszone i fermentowane. Ma najostrzejszy smak.
Pieprz biały – powstaje z owoców dojrzałych. Ma znacznie łagodniejszy smak niż czarny odpowiednik.
Pieprz zielony – powstaje z niedojrzałych, zielonych owoców, które są marynowane w occie lub konserwowane solanką. Charakteryzuje go nieco łagodniejszy smak niż pieprzu czarnego.
Pieprz – formy w jakiej występuje
W sklepach mamy do wybory dwa rodzaje pieprzu: w ziarenkach lub mielony.
Pieprz mielony jest wygodniejszy w użyciu, niemniej jednak jego wadą jest szybkie wietrzenie. Zazwyczaj trzeba go użyć więcej, aniżeli świeżo mielonego pieprzu. Należy też pamiętać o przechowywaniu go w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dla osób ceniących sobie ostry smak znacznie lepszym wyjściem jest zakup pieprzu w ziarenkach. Przed wykorzystaniem go do przyprawienia potraw, można zmielić go w specjalnym młynku, utrzeć w moździerzu lub wykorzystać specjalne młynki do przypraw połączone z pieprzniczką.
Pieprz – tylko z nazwy
Poza naturalnym pieprzem w sklepach dostępnych jest również kilka przypraw, które kryją się pod tą nazwą. Warto wiedzieć co tak naprawdę kupujemy wybierając np. pieprz cayenne.
Pieprz cayenne – przyprawa powstaje ze zmielonej, bardzo ostrej papryczki cayenne. Przyprawa ta poza nadaniem ostrego smaku potrawie przyspiesza też przemianę materii.
Pieprz syczuański – przyprawa powstaje z owoców żółtodrzewu pieprzowego. Ma ostry smak z delikatną cytrynową nutą. Doskonale nadaje się do przyprawiania kurczaka oraz kaczki.
Pieprz goździkowy – to inna nazwa ziela angielskiego. Przyprawa ta najczęściej występuje w postaci ziaren, które są nieco większe aniżeli ziarna pieprzy czarnego. Ziarenka dodawane są przede wszystkim do różnego typu przetworów i marynat. W połączeniu z liściem laurowym dodawany jest do potraw m.in. z kapusty.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Przyprawy kuchni indyjskiej: Eksploracja smaku!
Indyjska kuchnia jest znana na całym świecie ze swojego niezwykłego smaku i aromatu. Jednym z kluczowych elementów, które nadają potrawom indyjskim charakterystyczny smak, są przyprawy. Te magiczne składniki dodają nie tylko głębi aromatu, ale także tworzą prawdziwą eksplozję smaku w każdym kęsie. W tym artykule dowiesz się więcej o najpopularniejszych przyprawach używanych w indyjskiej kuchni oraz jak są one dodawane do potraw w różnych regionach Indii.
Kumin a kminek - poznaj różnice
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, czym różnią się kumin a kminek? Choć obie te przyprawy pochodzą z rodziny roślin selerowatych i mają podobne nazwy, to mają zupełnie różne pochodzenie, smak, zapach i zastosowanie. W tym artykule przyjrzymy się bliżej tym dwóm przyprawom i wyjaśnimy, jakie są ich cechy charakterystyczne.
Jak suszyć bazylię?
Czy wiesz, że suszenie bazylii w domu to świetny sposób na zachowanie jej aromatu i smaku przez długi czas? Suszone liście bazylii są idealnym dodatkiem do wielu potraw, a także świetnie sprawdzają się jako przyprawa. W tym artykule dowiesz się, jak suszyć bazylię w domu i jak ją przechowywać, aby cieszyć się jej świeżością przez długi czas.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl