10 zalet jedzenia owoców i warzyw
Od dzieciństwa mówiono nam, że jedzenie owoców i warzyw ma same pozytywne skutki dla naszego zdrowia. Jest to niewątpliwie prawdą, którą odkrywamy zazwyczaj dopiero w życiu dorosłym wcześniej stroniąc od wszelkich warzyw „wtykanych” nam przez mamy czy babcie. Jedzenie warzyw i owoców może mieć pozytywne skutki nie tylko zdrowotne, ale także materialne – słodkie jabłuszko mniej kosztuje niż batonik z karmelem.
Reklama
Często w naszej diecie brakuje podstawowych mikro i makroelementów oraz witamin, które z łatwością odnaleźć możemy w tych najbardziej popularnych produktach dostępnych w Polsce.
Jagody są również świetnym, naturalnym lekiem przeciwwirusowym. Podnoszą one również poziom tzw. „dobrego” cholesterolu.
Dzięki papryce szybciej goją się rany, tak samo wpływa na nas jedzenie brukselki, brokuł czy rzeżuchy – mają one dużo witaminy C, która poprawia odporność organizmu.
Wapń działa przeciwalergicznie i przeciwzapalnie, największą jego zawartość znajdziemy w rzepie i soi. Jedzenie tych warzyw działa również zbawiennie na prawidłową budowę kości i zębów.
Prawidłowy rozwój zawdzięczamy między innymi witaminie K, którą w dużych ilościach znaleźć można w sałacie, selerze i kapuście.
Beta-karoten zawarty w czerwonych i pomarańczowych warzywach przekształca się w witaminę A zapobiegającą kurzej ślepocie.Zaliczyć możemy do nich marchew, dynię i kukurydzę. Ponadto chronią one siatkówkę przed wolnymi rodnikami. Warto sporządzać z tych warzyw jak najwięcej surówek i sałatek, które z pewnością urozmaicą każdy obiad.
Jaki więc dobroczynny wpływ mają na nas owoce i warzywa?
1. Zapobiegają powstawaniu anemii 2. Są to naturalne leki przeciwwirusowe i antybiotyki 3. Obniżają poziom „złego” cholesterolu, a więc działają dobroczynnie na funkcjonowanie serca 4. Poprawiają odporność organizmu 5. Zapobiegają uczuciu zmęczenia i dobrze wpływają na pracę całego organizmu 6. Zapewniają prawidłowy wzrost i rozwój (szczególnie dzieci) 7. Regulują pracę mózgu 8. Działają dobroczynnie na zmysł wzroku 9. Poprawiają pamięć, koncentrację, zapobiegają depresji 10. Działają przeciwalergicznieJakie warzywa i owoce spełniają powyższe role?
Jagody posiadają mnóstwo żelaza i miedzi, które zapobiegają powstawaniu anemii. Podobnie działa papryka, brukselka czy brokuły.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Chińskie tofu z warzywami: Sekret kuchni azjatyckiej
Chińskie tofu z warzywami to smaczne i zdrowe danie, które jest popularne zarówno w kuchni chińskiej, jak i wśród miłośników wegetariańskiej kuchni z całego świata. Tofu, będące głównym składnikiem tego dania, jest bogate w białko roślinne i jest doskonałym źródłem składników odżywczych. W połączeniu z różnorodnymi warzywami, chińskie tofu staje się pełnowartościowym i sycącym posiłkiem.
Które warzywa są zdrowsze po ugotowaniu? Zaskakujące fakty dietetyczne
Jedzenie warzyw jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Ale czy wiesz, że sposób przygotowania warzyw może mieć wpływ na ich wartość odżywczą? Niektóre warzywa są lepsze po ugotowaniu, podczas gdy inne zachowują więcej składników odżywczych w surowej formie. Dowiedz się, które warzywa warto gotować, aby czerpać maksymalne korzyści zdrowotne.
Zdrowe chipsy? To możliwe! Przekonaj się sam z chipsami z warzyw
Marzysz o przekąsce, która jest zarówno pyszna, jak i zdrowa? Jeśli tak, to chipsy z warzyw są idealnym rozwiązaniem dla Ciebie! Te chrupiące i kolorowe przekąski są nie tylko smaczne, ale także pełne składników odżywczych, które są korzystne dla Twojego zdrowia.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl