Przepisy na fit śniadania, które dadzą Ci energię na cały dzień
Są osoby, które nie jadają śniadań. Jednak nie każdy wie, że jest to naprawdę spory błąd. Śniadanie powinno być dla nas najbardziej istotnym posiłkiem w ciągu dnia. Dbasz o linię lub nie masz czasu na drugie śniadanie czy lunch? W takim razie postaw na zdrowe, ale też energetyczne śniadanie.
Reklama
Frittata ze szpinakiem i czosnkiem
Składniki:
- 2 jaja kurze
- 2 garści szpinaku
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- ulbione przyprawy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w cienkie krążki oraz szpinak. Po 5 minutach zalewamy całość zmiksowanymi jajkami i wstawiamy całość do piekarnika na kilka minut, aż jajka się zetną. Doprawiamy do smaku.
Koktajl jabłkowo- gruszkowy z selerem naciowym
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 jabłka ze skórką
- 1/2 gruszki ze skórką
- sok z 1/4 cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 100 ml kefiru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy przez około minutę. Koktajl najlepiej jest schłodzić przed spożyciem.
Pasta pomidorowa
Składniki:
- 4 pomidory
- cebulka
- oliwa
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 suszone pomidory
- suszona bazylia do smaku
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Szklimy cebulkę na oliwie na zalewie z suszonych pomidorów. Świeże pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę i dodajemy do cebulki. Kroimy i dodajemy również suszone pomidory. Po 5 minutach dodajemy koncentrat i doprawiamy bazylią, pieprzem oraz solą według uznania. Mieszamy wszystkie składniki, pozostawiamy do wystygnięcia i podajemy z ciemnym pieczywem, kaszą lub pełnoziarnistym makaronem.
Pasta kanapkowa z lnu i słonecznika
Składniki:
- 5 łyżek oleju lnianego
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka miękkiego masła
- 100g łuskanego słonecznika
- sól himalajska
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w pojemniku od blendera na gładką masę. Podajemy z ciemnym, razowym chlebem i ze świeżymi warzywami.
Lekko palący omlet
Składniki:
- torebka brązowego ryżu
- 1/2 szklanki odtłuszczonego sera mozzarella
- 2 jaja kurze
- 2 pomidory
- łyżka masła roślinnego
- posiekany szczypior
- łyżka bułki tartej (najlepiej razowej)
- przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Ryż należy ugotować, ostudzić i odcedzić. Następnie należy wymieszać go z ubitymi jajkami, serem, tartą bułką, szczypiorkiem i przyprawami. Na patelni trzeba rozgrzać masło, wyłożyć masę omletową, a na jej jednej połowie ułożyć pokrojone w plastry pomidory. Patelnię należy przykryć i całość smażyć na małym ogniu.
Źródło zdjęć: www.pinterest.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zimowe dodatki do kanapek: Nie musi być nudno!
Chociaż zima kojarzy się z ciężkimi, sycącymi posiłkami, nie musisz rezygnować z lekkich i smacznych kanapek. Dodatki do kanapek na zimę mogą dodać im nie tylko wyjątkowego smaku, ale także ciepła i odrobiny świątecznego klimatu. Przedstawiamy Ci kilka pysznych i urozmaiconych propozycji, które sprawią, że Twoje zimowe śniadania i kolacje będą jeszcze bardziej apetyczne.
Kakaowa owsianka - zdrowy start dnia
Szukasz pomysłu na zdrowe i smaczne śniadanie, które dostarczy Ci energii na cały dzień? Kakaowa owsianka to idealny wybór! Ta pyszna i sycąca potrawa jest nie tylko łatwa do przygotowania, ale także bogata w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na Twoje zdrowie. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić kakaową owsiankę, jakie ma właściwości zdrowotne oraz jak ją podawać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajemnice tego pysznego śniadaniowego przysmaku!
Czy dziecko robi to przed przedszkolem?
Czy dziecko powinno jeść śniadanie przed przedszkolem? W placówce maluchy zaczynają dzień od śniadania. Pytanie tylko, czy przedszkolaki powinny jeść coś w takiej sytuacji, zanim wyjdą z domu? Odpowiedź nie jest wcale taka oczywista.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl