Co przygotować ze świeżych truskawek?
Sezon na truskawki trwa w najlepsze! Owoce te mają wiele pozytywnych dla naszego organizmu wartości odżywczych, dlatego warto po nie sięgać. Zobacz, co możesz z nich przygotować.
Reklama
Sorbet truskawkowy
Składniki:
100 dag truskawek
szklanka cukru (najlepiej cukier brzozowy -ksylitol lub brązowy)
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Truskawki należy umyć, pokroić na ćwiartki i zasypać cukrem. Kiedy owoce puszczą już sok, należy jeszcze bardziej je rozdrobnić i dodać do nich sok z pomarańczy oraz cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i umieszczamy w pojemniku, w którym będziemy mrozić nasz sorbet. Sorbet powinien przebywać w zamrażalniku przynajmniej przez 3 godziny. Po tym czasie sorbet jest gotowy.
Makaron z truskawkami na gorące dni
Składniki:
200 g makaronu
100 g jogurtu naturalnego
cukier (najlepiej cukier brzozowy -ksylitol lub brązowy)
500 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i rozgniatamy. Następnie dodajemy do nich jogurt naturalny oraz cukier i mieszamy ze sobą wszystkie trzy składniki.
W międzyczasie gotujemy makaron. Następnie wykładamy makaron na talerz i polewamy naszym truskawkowym sosem. Można podawać z listkami mięty.
Truskawkowe babeczki
Składniki:
2 szklanki mąki
300 g truskawek
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki śmietany (może być 12%)
1/2 szklanki cukru (najlepiej cukier brzozowy -ksylitol lub brązowy)
2 - 3 jajka kurze
proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę przesypujemy do miski i dodajemy do niej około dwóch łyżeczek proszku do pieczenia. Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki. Do drugiego naczynia wbijamy jajka, wsypujemy do nich cukier, wlewamy olej oraz śmietanę. Następnie dodajemy truskawki i mieszamy ze sobą wszystkie składniki z dwóch naczyń, do momentu utworzenia gładkiej masy. Masę przekładamy do foremek i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ekspresowy kisiel z truskawek. Dzieci będą się zajadać
Kisiel to deser, który cieszy się ogromną popularnością wśród dzieci, ale i nie tylko. Przygotowanie go w domu to prosty sposób na stworzenie smacznego i zdrowego przysmaku. Dzięki sezonowym truskawkom, możemy stworzyć ekspresowy kisiel, którym maluchy będą się zajadać. Oto szybki przepis, który warto wypróbować!
Truskawkowy obłęd w szklance. Deser z mascarpone i biszkoptami
Czasami wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia. Truskawkowy deser z mascarpone i biszkoptami to idealny przykład, jak z prostych składników można stworzyć niezapomniany smakowy festiwal. To połączenie kremowej konsystencji, słodkich truskawek i chrupiących biszkoptów sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą eksplozją smaków.
Marmolada domowa z truskawek. Idealna do naleśników
Domowa marmolada z truskawek to prawdziwa uczta dla podniebienia, zwłaszcza gdy podaje się ją z puszystymi naleśnikami. Własnoręcznie przygotowana marmolada ma nie tylko niepowtarzalny smak, ale także jest wolna od sztucznych konserwantów i barwników. Oto przepis.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl