Przepisy na proste i smaczne ciasta, które oczarują Twoich gości!
Wiele z nas, nawet jeśli dobrze gotuje, nie znosi pieczenia ciast. Czasem po prostu nam nie wychodzą, a innym razem przygotowywanie ich nie sprawia nam radości. Co jednak, gdy goście mają być za 2 godziny, a Ty nie masz czym ich poczęstować? Mamy dla Was świetną propozycję! Postawcie na wykonanie przepysznego ciasta, którego przygotowanie zajmie Wam... nie więcej niż kwadrans! Później wystarczy wstawić je do piekarnika i czekać, aż wspaniały zapach ciasta rozniesie się po całym domu.
Reklama
Ciasto marchewkowe
Składniki:
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
300 ml oleju rzepakowego
1/2 kg marchwi
5 jajek
łyżka proszku do pieczenia
łyżka sody
cynamon do smaku
kilka łyżek suszonej żurawiny
kilka łyżek migdałów
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier - tworzymy piankę. Następnie dodajemy olej oraz mąkę i ponownie mieszamy. Później dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, migdały, żurawinę i drobno posiekaną lub startą marchew. Ponownie mieszamy. Przekładamy do blaszki i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 jaja kurze
200 ml oleju rzepakowego ( lub innego )
1/2 kg cukru
1/2 szklanki sypkiego kakao
łyżka stołowa sody
cukier wanilinowy
Składniki:
Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cukier wanilinowy, sodę oraz wlewamy mleko, olej i wbijamy jaja.
Wszystkie składniki mieszamy, dolewając wrzątek. Przygotowujemy blachę i smarujemy ją masłem lub olejem. Przekładamy do niej naszą masę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostawiamy na około godzinę.
Ciasto jogurtowe
Składniki:
300 g jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki
szklanka cukru
łyżka stołowa proszku do pieczenia
3 jaja kurze
pół szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli
skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Do naczynia wsypujemy proszek do pieczenia, sól, mąkę i cukier. Przekładamy jogurt naturalny, wbijamy jaja kurze oraz dodajemy skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników dodajemy olej i ponownie mieszamy. Masę przelewamy do blachy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl