Jak kupić i rozpoznać świeże mięso?
Jedzenie przygotowane ze świeżego mięsa, jest przede wszystkim o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Jeśli masz znajomego rzeźnika lub wędkarza - jesteś szczęściarą. Jeżeli jednak kupujesz mięso ze sklepowych półek, też jesteś w stanie rozpoznać świeże produkty. Sprawdź, jak łatwo jest to zrobić!
Reklama
Wołowina
Wołowina powinna mieć kolor głębokiej czerwieni, z jasno-białą obwódką tłuszczu naokoło. Jeżeli kupujesz wołowinę z kością, zwróć uwagę na to, żeby kość miała równie jasny, biały kolor. Świadczy to o świeżości mięsa. Mielone mięso wołowe także powinno być czerwone z białymi drobinkami tłuszczu.
Drób
Świeży kurczak powinien być różowy. Skóra musi mieć kolor biały lub delikatnie żółty.
Ryba
Filet ryby powinien mieć jasny, jędrny środek, bez szczelin pośrodku. Jeżeli kupujesz rybę w całości, zwróć uwagę na wygląd jej oczu. Muszą być one jasne i przejrzyste. Jeśli ryba ma mętne spojrzenie, prawdopodobnie nie jest świeża. Skóra natomiast powinna być błyszcząca, a skrzela jaskrawoczerwone.
Jagnięcina
Mięso może mieć zarówno różowy, jak i ciemnoczerwony kolor. Tłuszcz, jak i w przypadku inny rodzajów mięsa, powinien mieć biały kolor.
Wieprzowina
Świeże mięso wieprzowe jest różowe, jędrne, również otoczone białym tłuszczem. Jeżeli mięso ma sine lub brązowe zabarwienie, prawdopodobnie jest nieświeże.
Czasami wystarczy naprawdę niewiele, żeby kupić świeże produkty mięsne. Jeśli masz możliwość ich powąchania - zrób to. Czynność ta, jest skutecznym sposobem na wykrycie nieświeżego mięsa.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl