Dieta wysokotłuszczowa – przewrót w dietetyce
Co pewien czas w dietetyce pojawiają się nowe trendy. Diety jednodniowe, głodówki, diety ograniczające składniki pokarmowe albo opierające się na bardzo konkretnych produktach. Jakiś czas temu po raz kolejny „na tapecie” pojawiła się dieta wysokotłuszczowa. W latach 70-tych została odrzucona, a jak zostanie przyjęta tym razem?
Reklama
Tłuszcze nie są takie złe
Znana nam piramida żywieniowa opiera się w głównej mierze na węglowodanach. Zgodnie z obecnie panującymi zasadami dietetyki, zaledwie 1% dziennego zapotrzebowania energetycznego powinno być zaspokajane tłuszczami. Najlepiej maksymalnie je ograniczać. Wybierając tłuszcze do przygotowywania posiłków zaleca się tłuszcze roślinne, ponieważ zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają nasze zdrowie. Osoby, którym zależy na zdrowym żywieniu powinny wybierać produkty z jak najniższą ilością tłuszczów np. chude mięso drobiowe, chudy nabiał itp.
W nowym podejściu do diety lekarze i dietetycy stwierdzają, że tłuszcze wcale nie są takie złe. Zgodnie z ich obserwacjami dieta bogata w tłuszcze i białka ze zmniejszoną ilością węglowodanów działa pozytywnie na wiele aspektów zdrowotnych. Przede wszystkim wspomaga odchudzanie oraz ułatwia walkę z cukrzycą typu drugiego.
Dieta Atkinsa
W dietetyce już w latach 70-tych XX wieku pojawiła się dieta w dużej mierze oparta na produktach tłuszczowych. Jednakże została ona uznana za niezdrową z wielu względów. Przede wszystkim to właśnie wtedy pojawiły się doniesienia, że za zawałami serca oraz udarami stoi płytka miażdżycowa, do której powstawania przyczynia się cholesterol. Ponieważ związek ten znajduje się w produktach zawierających tłuszcze zwierzęce, lekarze i dietetycy zalecili zmniejszenie spożywania tłustych pokarmów. Dieta Atkinsa nie utrzymała się, aczkolwiek co pewien czas wraca do łask w różnych, nowoczesnych odsłonach jako tzw. dieta cud.
Dlaczego warto stosować dietę wysokotłuszczową?
Dieta wysokotłuszczowa z pewnością spodoba się osobom, które chcą schudnąć ale nie liczyć kalorii.
Dieta oparta na zwiększonej ilości tłuszczu i białka nie wymaga bowiem dokładnego odliczania kalorii spożywanych każdego dnia. Jednakże ma też swoje ograniczenia – stosując ją należy zrezygnować z produktów bogatych w węglowodany takich jak wszelkie pieczywo, ciasta a także warzywa bogate w skrobię czy słodkie owoce. Jeśli uda nam się utrzymać na tego typu diecie można się spodziewać kilku kilogramów mniej w okresie 2-3 miesięcy.
Co pewien czas w dietetyce następują wyraźne tąpnięcia. Czasami jest to tylko kolejna dieta cud, a kiedy indziej zupełnie nowe spojrzenie na dotychczas preferowane zasady żywieniowe. Niedawno wprowadzono zmiany w dotychczas obowiązującej piramidzie żywieniowej. Być może już wkrótce znów zmieni się jej kształt na rzecz produktów tłuszczowych.
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Ile kalorii ma alkohol?
Kiedy zastanawiasz się, ile kalorii ma alkohol, warto wiedzieć, że różne rodzaje alkoholu mają różną kaloryczność. Jeśli jesteś osobą, która dba o swoją wagę i chciałabyś schudnąć, ważne jest, abyś była świadoma ilości kalorii, które spożywasz podczas picia alkoholu. W tym artykule przedstawimy przelicznik kaloryczności dla różnych rodzajów alkoholu, abyś mogła podjąć świadome decyzje dotyczące swojej diety.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl