Świąteczne porządki w kuchni
Wprawdzie w kalendarzu dopiero połowa listopada, ale za oknem już mrozi a w sklepach bombki i prezenty. Może więc warto rozpocząć także świąteczne porządki z wyprzedzeniem. Dzięki temu ostatnie dni przed świętami będziesz mogła spędzić w rodzinnej atmosferze i nie myśleć o sprzątaniu. Na początek proponuję porządki w kuchni.
Reklama
Najpierw wyrzucamy
Na początku najlepiej zacząć od uporządkowania szafek i szuflad. Do tego zadania musisz nastawić się bojowo, bo trzeba będzie pożegnać się z kilkoma sprzętami. Przeglądając kuchenne szafki od razu sprawdź wszystkie urządzenia. Jeśli działają włóż je na miejsce. Jeżeli jednak są uszkodzone zastanów się czy nie lepiej je wyrzucić. Często przechowujemy różne rzeczy zakładając, że oddamy je do naprawy. Niestety mijają tygodnie, a naprawy jak nie było, tak nie ma. Dlatego, jeśli nie oddałaś sprzętu w ręce majstra w przeciągu pół roku, już tam pewnie nie trafi. Więc zamiast zajmować miejsce w szafce niech wyląduje w koszu na elektrośmieci.
Kolejnym ruchem jest zrobienie porządku w szafkach i szufladach z naczyniami. Wyrzuć wszystkie pęknięte i wyszczerbione talerze, kubeczki i miski.
Dzięki temu posunięciu nikomu nie pęknie kubek z gorącym napojem w ręce, ani nikt się nie skaleczy o uszkodzony talerz. Drugą korzyścią będzie wolne miejsce na nowe naczynia.
Po usunięciu wszystkich sprzętów i naczyń pora na produkty żywnościowe. Przejrzyj poszczególne opakowania i wyrzuć artykuły przeterminowane. Pamiętaj jednak, że są produkty, które można zjeść nawet po upływie terminu ważności. Można do nich zaliczyć np. ryż, makaron czy przyprawy. Jeśli były dobrze przechowywane, a data ważności nie upłynęła kilka lat temu, przygotuj z tych artykułów pyszne danie zamiast je wyrzucać lub przechowywać następne tygodnie czy miesiące.
Czas na układanie
Kiedy już wyrzucisz z szaf i szuflad wszystkie niepotrzebne rzeczy i dokładnie je wyczyścisz przychodzi czas na powtórne ich zapełnienie.
Jeśli chcesz, żeby porządek w nich zagościł na stałe, a przy tym łatwo można było korzystać ze sprzętów, naczyń czy zapasów żywności pamiętaj o kilku prostych zasadach:
Reklama
Reklama
- Garnki i naczynia układaj zawsze w ten sposób, aby najczęściej używane były pod ręką. Duże garnki, w których gotujesz okazjonalnie ustaw na samym dole lub za innymi naczyniami. Podobnie zrób z eleganckimi talerzami czy półmiskami, których używasz wyłącznie na specjalne okazje. Na półkach łatwo dostępnych powinny się znaleźć talerze, kubki czy miseczki do codziennego użytku.
- Produkty spożywcze sypkie, takie jak kasze, ryż, makaron, mąka itp. najlepiej przechowywać w szczenie zamkniętych pojemnikach, a nie w opakowaniach sklepowych. Jest to ważne z kilku powodów. Przede wszystkim wygodniej jest korzystać z takich opakowań, po wtóre artykuły ułożone w podobnych pojemnikach wyglądają bardziej schludnie niż w różnych pudełkach. Warto też wspomnieć, że szczelne opakowania chronią tego typu produkty przed zawilgoceniem i szkodnikami molami spożywczymi.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl