Dietetyczne super połączenia
W naszej diecie są produkty, które chętnie ze sobą łączymy. Niektóre z nich tworzą pary dobre dla naszego zdrowia, zaś inne lepiej jadać osobno. Dziś kilka słów o super parach, które warto mieć w swoim menu.
Reklama
Gotowana marchew i masło
Jednym z najważniejszych składników znajdujących się w marchewce jest prowitamina A czyli beta-karoten. Substancja ta wpływa pozytywnie na nasz wzrok a także nadaje skórze piękny kolor. Aby prowitamina A znajdująca się w marchewce mogła zostać w pełni wykorzystana należy podać warzywo z niewielką ilością tłuszczu. Stąd połączenie masła i gotowanej marchewki jest idealne nie tylko ze względów smakowych.
Kiełbasa z chrzanem
Chrzan jest najlepszym dodatkiem do kiełbasy. Ta ostra przyprawa ułatwia i przyspiesza proces trawienia tłuszczy i spalania kalorii z nich powstałych. Dzięki łączeniu tłustej kiełbasy z chrzanem znacznie zmniejsza się niebezpieczeństwo związane z problemami żołądkowymi.
Papryka i fasola
Warzywa strączkowe są bogate w żelazo. Niestety pierwiastek te występuje w formie trudno przyswajalnej. Zmienia się to, gdy w potrawie wraz fasolą jest warzywo z dużą ilością witaminy C np. papryka. Dzięki takiemu połączeniu do organizmu trafia witamina C wzmacniająca odporność i żelazo niezbędne do produkcji hemoglobiny.
Kapusta kiszona i oliwa
Kapusta kiszona jest bogata m.in. w witaminę B12, która wzmacnia naszą odporność na stres. Oliwa dodana do surówki z kiszonej kapusty ułatwia przyswajanie witaminy i wzmacnia jej działanie.
Razowiec z czosnkiem
Pieczywo razowe jest bogate w żelazo i cynk. Oba te mikroelementy znacznie lepiej są przyswajane przez organizm w towarzystwie związków siarkowych. Dlatego dobrze jest do kanapki z razowca dodać masło czosnkowe. Taki zestaw nie tylko poprawia przyswajanie żelaza i cynku, ale również wzmacnia odporność organizmu.
Kawa z cukrem
Kiedy brakuje Ci sił i energii koniecznie sięgnij po filiżankę kawy. Zawarta w kawie kofeina w połączeniu z pochodzącą z cukru glukozą pobudza i dodaje energii. Nie warto więc zupełnie rezygnować ze słodzenia tego napoju, nawet w celach dietetycznych.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Ile kalorii ma alkohol?
Kiedy zastanawiasz się, ile kalorii ma alkohol, warto wiedzieć, że różne rodzaje alkoholu mają różną kaloryczność. Jeśli jesteś osobą, która dba o swoją wagę i chciałabyś schudnąć, ważne jest, abyś była świadoma ilości kalorii, które spożywasz podczas picia alkoholu. W tym artykule przedstawimy przelicznik kaloryczności dla różnych rodzajów alkoholu, abyś mogła podjąć świadome decyzje dotyczące swojej diety.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl