2 przepisy na pyszne i pożywne zupy krem

2 przepisy na pyszne i pożywne zupy krem

Zupa krem z fasolki szparagowej
Reklama
Składniki: 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej cebula ząbek czosnku biała część pora 1.5 litra bulionu łyżka prawdziwego masła gałązka suchego cząbru łyżeczka przyprawy warzywnej szklanka śmietany kremówki 3 łyżki zimnego mleka płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz Przygotowanie: Posiekaną cebulę, białą część pora i czosnek zasmażamy na maśle, często mieszając. Gdy się zeszklą, zalewamy 2 szklankami rosołu. Dodajemy fasolkę, cząber i gotujemy do miękkości przez około 10 minut. Odrzucamy cząber, fasolkę przecieramy przez sito, łączymy z pozostałym rosołem, dodajemy rozprowadzoną w zimnym mleku mąkę, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę z lekko spienioną śmietaną. Podajemy gorącą, na przykład z dodatkiem grzanek z pszennego chleba i posiekaną natką pietruszki.
Reklama
Zupa krem z selera Składniki: duży seler 1 litr bulionu łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki zimnego mleka żółtko 3 łyżki śmietany 6 łyżek tartego sera żółtego sól i pieprz Przygotowanie: Obrany i pokrojony w cienkie krążki seler zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i pieprzu i gotujemy pod przykryciem do miękkości przez około 25 minut. Wody powinno być tyle, aby seler był przykryty na wysokość centymetra. Gdy będzie miękki, miksujemy go lub przecieramy przez sito, łączymy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy jeszcze raz, a gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem. Gorącą zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy serem. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama