Pomysły na domowe sosy do potraw
Sos wiosenny
Reklama
Składniki:
szklanka majonezu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki jogurtu naturalnego
6 posiekanych grzybków marynowanych
posiekany ząbek czosnku
posiekana natka pietruszki
posiekany koperek
posiekany szczypior
utarte 4 główki rzodkiewki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Majonez łączymy ze śmietaną i jogurtem. Dodajemy drobno pokrojone składniki sosu, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Sos chrzanowy z winem
Składniki:
duży korzeń chrzanu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 szklanki słodkiej kremowej śmietanki
łyżka soku wiśniowego
łyżka soku z czerwonych porzeczek
łyżka łagodnej musztardy
łyżeczka cukru pudru
sól
sok z cytryny
Przygotowanie:
Utarty na tarce z drobnymi oczkami chrzan umieszczamy na sitku, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do odsączenia. Kiedy chrzan ostygnie, przekładamy go do naczynia i dodajemy wino, śmietankę, soki, musztardę, sok z cytryny, cukier puder i sól.
Wszystkie składniki mieszamy w sposób dynamiczny, aż uzyskamy gładką konsystencję.
Sos tatarski
Składniki:
szklanka majonezu
1/2 szklanki śmietany
łyżka drobno posiekanych grzybków marynowanych
2 średniej wielkości ogórki konserwowe
świeży ogórek
średnia cebulka
łyżka musztardy
łyżeczka cukru pudru
kawałek ostrej marynowanej papryczki
sól
pieprz
sok z cytryny
Przygotowanie:
Cebulkę siekamy bardzo dobro, po czym parzymy wrzątkiem. Po odsączeniu wody, przekładamy ją do naczynia. Następnie drobno siekamy ogórki. Śmietanę mieszamy z majonezem i dodajemy wszystkie posiekane składniki. Doprawiamy musztardą, cukrem pudrem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i drobno posiekaną papryczką. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe!
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Sos japoński - przepis z Kraju Kwitnącej Wiśni
Czy kiedykolwiek próbowałeś autentycznego japońskiego sosu? Jeśli nie, to teraz jest idealny czas, aby nauczyć się, jak przygotować ten smakowity dodatek do swoich ulubionych dań. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na sos japoński, który jest prosty do wykonania i dodaje wyjątkowego smaku do różnych potraw. Czy jesteś gotowa, aby odkryć tajemnice tego pysznego sosu?
Tak szybko zrobisz sos vinaigrette. Idealny do sałatek
Sos vinaigrette to klasyka w świecie sałatek. Jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie nadaje wyjątkowego smaku świeżym warzywom. To doskonałe połączenie octu, oliwy, musztardy i przypraw. Przygotuj go w zaledwie kilka minut i podkreśl smak swoich sałat. Oto szybki przepis na ten aromatyczny sos.
Sos dyniowy w roli głównej
Czy kiedykolwiek próbowałaś sosu dyniowego? Jeśli nie, to przygotuj się na prawdziwą kulinarną przygodę! Sos dyniowy to wyjątkowe danie, które idealnie komponuje się z różnymi potrawami. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten smaczny sos, jak go podawać oraz otrzymasz kilka porad dotyczących jego przygotowania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl