Wielkanocny przepis na zapiekaną białą kiełbaskę po wiejsku

Wielkanocny przepis na zapiekaną białą kiełbaskę po wiejsku

Biała kiełbasa to w wielu domach nieodłączny element Wielkanocy. Święcimy ją w koszyczku czy też dodajemy do wielkanocnego barszczu. Zerknij na poniższy przepis i dowiedz się, jak podać białą kiełbasę jako danie główne!
Reklama
Składniki: - 30 dkg kapusty kiszonej, - 1 marchewka - 1 cebula - 1 łyżka oleju - 4 pęta surowej białej kiełbasy - 12 plastrów wędzonego boczku grubości 3 mm - 6 ziemniaków średniej wielkości - 4 jaja kurze - 2 liście laurowe - 3 ziarenka ziela angielskiego - 5 ziarenek pieprzu - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Trzemy marchew na tarce i wrzucamy ją do garnka. Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do marchewki. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól i gotujemy całość przez 10 minut. W międzyczasie kroimy cebulkę i szklimy ją na patelni, a ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie wyjmujemy żaroodporne naczynie i lekko smarujemy tłuszczem. Na samym dole układamy kapustę z marchewką, następnie pokrojone w plastry ziemniaki, zeszkloną cebulkę i na samym wierzchu kiełbaskę owinięta w plasterki boczku. Tak przygotowane danie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zostawiamy na około godzinę. Pamiętajmy, żeby w 45 minucie pieczenia wyjąć naczynie z piekarnika i wbić na wierzch surowe jaja kurze. Następnie wkładamy całość na kolejne 15 minut do piekarnika. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama