Przepis na mini omlety w formie babeczek
Podpowiadamy, jak zrobić nietuzinkowe mini omleciki, które okażą się być wspaniałą przekąską do szkoły, pracy czy do delektowania się nią w domowym zaciszu.
Reklama
Składniki:
- odrobina masła do smarowania foremek
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 20 dkg szynki pokrojonej w kostkę
- tarty żółty ser
- 100 ml mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 8 jajek kurzych
- sól i pieprz
- Najpierw przełóż na patelnię szynkę i cebulę. Podsmaż te dwa składniki. Możesz dodać także swoje ulubione dodatki, takie jak grzyby czy papryka.
- Gdy wszystkie składniki będą miały złotawy kolor, zdejmij patelnię z kuchenki. Przygotuj sobie około 12 foremek na babeczki, posmaruj je masłem i rozłóż przygotowany produkt równomiernie do każdej z nich.
- Jeśli chcesz, żeby Twoje mini omlety były jeszcze bardziej smaczne, posyp szynkę z cebulką startym serem.
- Do miski wbij 8 jajek kurzych, wlej 100 ml mleka, dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Następnie należy przelać tę masę do foremek (na szynkę, cebulę i ser), równomiernie rozprowadzając.
- Następnie umieść swoje babeczki na środkowej półce w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Piecz do momentu uzyskania złotego koloru na powierzchni. Powinno to trwać około 25 minut.
- Gotowe! Wyjmij pyszne przekąski z piekarnika i ostudź lekko przed zjedzeniem, żeby się nie poparzyć.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś rozbijać jajko do potrawy, tylko po to, aby odkryć, że jest zepsute? To naprawdę frustrujące i może zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem. W tym artykule podpowiemy Ci kilka prostych trików, które pozwolą Ci upewnić się, czy jajko jest dobre czy nie, bez konieczności rozbijania skorupki.
Jak przechowywać jajka?
Produkty świeże, takie jak jajka, wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoją świeżość i zapobiec rozwojowi bakterii. W tym artykule dowiesz się, jak przechowywać jajka oraz jak długo można je przechowywać.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl