Fondue dyniowe
Canva.com

Aksamitne fondue dyniowe. Hit na jesienną imprezę

Fondue dyniowe w pieczonej dyni to nie tylko smaczne danie, ale również wyjątkowo efektowna przekąska na jesienne przyjęcia. Wygląda imponująco i jest bardzo łatwe do przygotowania. Jak je zrobić? Poniżej znajduje się przepis na jedną małą dynię.
Reklama

Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido
  • 1 bagietka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100ml białego wina wytrawnego
  • 100g tartego sera Ementaler
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dynię dokładnie umyj, osusz i odkrój z góry „kapelusik”. Za pomocą łyżki stołowej wyjmij ze środka wszystkie pestki.
  2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Dodaj do niego białe wino wytrawne, starty ser, i mąkę. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż masę do wydrążonej dyni. Dynię ustaw na blasze wyłożonej papierem i przykryj „kapelusikiem”.
  4. Rozgrzej piekarnik do 185 stopni i piecz dynię aż zmięknie, a jej skórka się przyrumieni. Po pierwszych dziesięciu minutach włóż do piekarnika również naciętą bagietkę.
  5. Po wyjęciu dyni zdejmij „kapelusik” i dokładnie wymieszaj ser. Danie serwuj od razu, a kawałki bagietki na widelcu lub patyczku mocz w dyniowo-winnym serze.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama